El Govern, la CASS i l’Escola Especialitzada Nostra Senyora de Meritxell (EENSM) han signat aquest dimarts el nou Conveni amb l’escola especialitzada, a la qual el Govern i la CASS donen suport des de la seva creació l’any 1973.

L’anterior Conveni datava de l’any 2002 i havia quedat desfasat en molts aspectes. Per això, en els darrers 15 mesos s’ha procedit a activar la Comissió de Seguiment amb la entitat, amb participació dels Ministeris d’Educació i Joventut, de Salut i Benestar i de Finances, per revisar a fons la gestió dels diferents programes i serveis del centre EENSM, el seu funcionament i els seus costos, així com l’anàlisi del component educatiu, sanitari, social i laboral de cada activitat.

Durant el darrer any s’ha procedit a una profunda remodelació dels edificis de EENSM, el que ha permès ampliar l’activitat, però alhora ha comportat un augment de despeses generals, que s’ha compensat amb un augment dels usuaris dels diferents serveis i calia adaptar el conveni a la nova realitat.

Així, s’ha adaptat el pressupost del conveni a la realitat de cada servei, per fer-lo sostenible en el temps i adaptable a les demandes de les persones amb discapacitat que es preveuen per als futurs 10 anys. Així mateix, s’ha reestructurat la despesa per poder ajustar la despesa sanitària que segueix assumint la CASS, la despesa educativa que assumeix el Ministeri de Educació i Joventut, la despesa social i laboral que assumeix el Ministeri de Salut i Benestar, i el cofinançament que assumeixen les famílies i la mateixa producció de bens i serveis de EENSM.

Els serveis que es presten a EENSM son els següents :

a) IMPULS: Servei d’atenció precoç per a infants de 0 a 6 anys, amb risc de tenir discapacitats, per a reduir tot el possible el seu grau de menyscabament.

b) EDES: Servei d’atenció integral educativa i ocupacional, per a persones amb discapacitat de més de 6 anys, amb greus nivells d’afectació, que comporten la necessitat de gaudir de suport per a la majoria de les activitats de la vida diària.

c) PROGRÉS: Servei de suport a la integració escolar dels infants amb discapacitat entre 3 i 18 anys, a tots els centres escolars de les tres xarxes educatives existents al Principat.

d) AGENTAS: Servei de suport a la integració laboral, i de seguiment del treball amb suport de les persones amb discapacitat, a tots els centres laborals del Principat.

e) XERIDELL: Servei de suport a la ocupació laboral protegida de persones adultes amb discapacitat, que no poden arribar al 50% de la capacitat productiva d’un lloc de treball.

f) RESIDÈNCIA ALBÓ: Servei residencial per a persones amb discapacitat, que no poden viure amb el seu nucli familiar.

La despesa anual de la EENSM és de 5’2 milions d’euros, dels quals el Govern finança 1.800.000 euros des d’Educació, 1.200.000 euros des de Benestar, i 1.200.000 euros des de la CASS. Els pares i socis aporten 400.000 euros, i els 600.000 euros restants són aportats per la venda de mercaderies i serveis, així com per donatius d’empreses i particulars.

Entre els 6 serveis s’atenen més de 300 persones amb discapacitat residents al Principat entre 0 i 65 anys.

La signatura del conveni coincideix amb la renovació parcial de la Junta Rectora de la EENSM, que des del 21 de març del 2013 té una nova Presidenta, Maria Pilar Diaz Betriu, que substitueix en el càrrec Joan Sansa Avinent, que ho ha estat els darrers 9 anys.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada