El Govern informa dels protocols adoptats davant l’Ebola

salutEl ministeri de Salut, en compareixença pública, ha informat de l’activació a Catalunya del protocol per un cas de sospita d’Ebola d’un pacient resident a Andorra. L’home, de 48 anys, nacionalitat espanyola i procedent de Sierra Leona, ha estat ingressat a l’Hospital Clínic de Barcelona. Les anàlisis realitzades, que s’han tramès al Centre Nacional de Microbiologia de Majadahonda es coneixeran en les properes 24/48 hores.

La compareixença ha anat a càrrec del director general de Salut i Benestar, Josep Casals, el director general del Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS), Lluís Burgués, i la cap d’Àrea de Prevenció, promoció i Vigilància de la Salut del ministeri de Salut i Benestar. Els tècnics han explicat que s’està parlant d’una sospita i que la simptomatologia detectada podria correspondre a d’altres malalties. Alhora han deixat clar que el pacient està en mans d’un dels centres espanyols de referència en Ebola, que a més tutela la formació en aquesta matèria que s’està impartint als professionals del SAAS.

Els representants del Govern també han informat que l’Agència de Salut Pública de Catalunya duu a terme el seguiment dels contactes que viatjaven amb el pacient, tres residents al Principat d’Andorra, dos de nacionalitat russa i un d’armeni.

Els responsables de Salut i el SAAS han aprofitat la compareixença per exposar les actuacions efectuades davant el risc internacional del virus Ebola. Els treballs es van iniciar el passat mes d’agost seguint les recomanacions de l’Organització Mundial de la Salut (OMS).

El primer pas és garantir que el conjunt de professionals de la salut rep la informació permanent de l’evolució del brot i de tota la informació tramesa des de l’OMS. En paral·lel, el  Ministeri va emetre un comunicat on desaconsellava viatjar als països afectats i dóna un seguit de recomanacions als viatger. Es creen igualment dos punts d’atenció ciutadana amb funcionament permanent tel. 874 800 i 875 704 en horari d’atenció al públic i 350 380 i 324 292 fora dels horaris habituals.

La pedra angular és el Procediment d’actuació davant casos sospitosos d’Ebola que inclou les actuacions per garantir la detecció i diagnosi precoç i les mesures de control adequades per evitar l’aparició de casos i minimitzar el risc de propagació. El 116 s’ha convertit en el punt central d’actuació centralitzant les possibles alertes.

L’Hospital Nostra Senyora de Meritxell ha posat en marxa, en paral·lel, els protocols i ha incorporat els materials de contenció i aïllament per fer front a un eventual brot al país.

El centre Hospitalari ha creat una àrea específica d’aïllament, equipada transitòriament amb 2 llits, per a la contenció d’aquests casos de sospita i poder procedir a realitzar les proves necessàries que seran derivades a l’Instituto de Salud Pública Carlos III, laboratori de referència a Espanya i que té un conveni des del 2012 amb l’hospital andorrà.

L’hospital ha posat en marxa també un pla intern d’actuació, que compta en aquests moments amb 50 professionals (metges, infermeres, auxiliars i tècnics de transport sanitari). També s’han adquirit 150 equipaments necessaris de protecció personal i s’han iniciat la formació i els entrenaments. L’hospital ha previst també un operatiu per poder deslliurar 50 llits en cas que sigui necessari.

El director del SAAS ha remarcat que l’hospital pot fer la contenció i l’aïllament, però que no pot gestionar durant un temps indefinit l’assistència a les persones infectades, una situació que és objecte de converses permanents per part de la ministra de Salut amb els ministres dels països veïns.

Entre les  mesures adoptades en els darrers dies hi ha la realització de sessions informatives  adreçades a policies i duaners per incrementar el control i minimitzar riscos en els passos fronterers. La formació es farà extensiva a d’altres cossos especials i també al personal del Servei d’Immigració que incorporarà als seus qüestionaris preguntes específiques sobre els darrers moviments dels sol·licitants de permisos d’immigració i treball.

El director general de Salut, Josep Casals, ha explicat que tots els protocols atorguen el màxim protagonisme als organismes tècnics, especialment al Consell Assessor de la Patologia Infecciosa i al Servei de Vigilància Epidemiologia.

Casals ha explicat també que el cap de Govern, que segueix d’aprop la gestió de l’afer, ha demanat la màxima transparència en la comunicació.

TOTES LES NOTÍCIES