El Govern i l’APRA dissenyen una prova pilot per comercialitzar carn de cavall de qualitat

El Govern i l’Associació de Pagesos i Ramaders d’Andorra (APRA) estan dissenyant una prova pilot per comercialitzar carn de cavall com a producte de qualitat controlada, de la mateixa manera que s’ha aconseguit amb la carn de vedella. El ministre d’Economia i Territori, Jordi Alcobé, ha dit que es fomentaran uns reglaments de qualitat, i que a llarg termini també es vol aconseguir un reconeixement europeu. Precisament aquest dilluns Sant Julià de Lòria ha acollit una jornada divulgativa per donar a conèixer els beneficis de la carn d’equí per incentivar-ne el seu consum, que ha baixat molt en els últims anys a Europa. L’aposta per fer-la producte de qualitat controlada arriba després que l’APRA hagi exposat al Govern les dificultats que tenen per comercialitzar-la i perquè la cria de pollins sigui rentable. Anualment es produeixen uns 200 pollins, però només un 35% van cap al consum intern, i la resta s’han d’exportar, tal com ha indicat el president de l’APRA, Xavier Coma.

L’Associació de Pagesos i Ramaders, en col·laboració amb el Departament d’Agricultura, han organitzat una jornada divulgativa per incentivar el consum de carn d’equí al país. Actualment, hi ha més de 700 animals de cabana reproductiva, que generen anualment unes 200 cries. D’aquestes, un 35% es comercialitza al país, i la resta s’ha d’exportar a d’altres països.

Els ramaders han exposat al Govern que cada cop tenen més dificultats per comercialitzar la carn de cavall i també per exportar, i des de fa unes setmanes, tal com ha indicat el director d’Agricultura, Landry Riba, s’està treballant conjuntament amb un petit nucli de ramaders per obrir una línia de carn de cavall com a producte de qualitat controlada. En aquest sentit, s’estan elaborant els requisits a seguir per fer la cria, i s’espera que aquest mateix mes de novembre ja es puguin començar a posar a la pràctica.

El ministre d’Economia i Territori, Jordi Alcobé, espera que es pugui tirar endavant un procés semblant al que s’ha aconseguit amb la carn de qualitat de vedella d’Andorra, tot i que ha reconegut que el procés és lent, ja que en aquest cas es va posar en marxa fa 12 anys, i actualment s’ha aconseguit que aquesta carn ocupi un 15% del mercat d’Andorra, ‘una xifra encara petita amb potencial de creixement però limitada pel nombre d’explotacions agrícoles’. Malgrat tot, s’ha mostrat convençut que serà més fàcil d’implementar que si es tornés a començar de zero.

De la seva banda, el president de l’APRA, Xavier Coma, ha explicat que l’objectiu no és augmentar la cabana, sinó mantenir la que hi ha i que la cria d’aquest animal sigui rendible. Per aquest motiu s’ha organitzat la jornada, que ha tingut lloc al Centre de Congressos lauredià, i on s’han exposat els beneficis de la carn d’equí i dels làctics que se’n deriven, perquè tingui més consum.

 

1 comentari

  1. Els qui estimem els Cavalls i la seva noblessa ens costarà molt posar-lo a taula

Comments are closed.

TOTES LES NOTÍCIES