consols-martiEl Govern i els Comuns de les parròquies de Canillo, Encamp, Ordino, la Massana, Andorra la Vella i Escaldes-Engordany han presentat aquest dimarts l’acord institucional sobre la delimitació de competències i les transferències signat pel Govern i els cònsols de les set parròquies.

L’Administració central i les administracions locals coincideixen en la necessitat de revisar i actualitzar l’execució de les competències, una revisió que, en una primera fase, s’afrontarà a través de la modificació de lleis sectorials.

El document remarca que el Govern va plantejar en el seu moment una ambiciosa revisió del model que afectava la mateixa Llei Qualificada de Delimitació de Competències dels Comuns, 20 lleis sectorials i els corresponents reglaments d’aplicació, així com innombrables ordinacions, ordinacions, reglaments i decrets dels comuns, però que en el transcurs de les reunions mantingudes s’ha constatat la possibilitat d’avançar en la millora de la prestació de serveis sense modificar la llei de competències “sense perjudici que en el futur es puguin portar a terme altres reformes que comportin un canvi competencial”

La declaració preveu acords concrets en àrees com el cens de població; l’urbanisme; els recursos naturals; el manteniment de carreteres; la gestió de residus i la protecció ambiental; la seguretat i la convivència; les finances públiques; els serveis públics inclosos en l’article 4.14 de la Llei de competències i els processos administratius.

L’acord institucional estableix igualment la creació per llei de la Taula Nacional de Competències per articular el consens necessari entre les administracions. La feina conjunta entre Govern i Comuns hauria de servir perquè la clarificació de l’article 4.14 es pugui dur a terme al principi de la propera legislatura.

Les dues parts fixen igualment un import global màxim de les transferències de 54,6 milions d’euros per al 2015 i  2016, un període que s’identifica com a necessari per consolidar el nou model fiscal. Aquest punt és subscrit per la totalitat de les corporacions exceptuant el Comú de Sant Julià que s’oposa a la congelació. El Govern ha volgut agrair “la bona predisposició dels comuns”, ja que les transferències estimades per l’exercici vinent haurien superat els 60 milions i que la tendència previsible en els propers anys “serà a l’alça”.

Els comuns han volgut també fer constar en la declaració que la reivindicació històrica de procedir a l’autotutela executiva “es veu resolta” amb la tramitació parlamentària dels projectes de llei del saig, d’embargaments preventius i l reforma del codi de l’Administració. Les dues parts es feliciten igualment per la modificació de l’Impost de Transmissions Patrimonials per fer  front a la caiguda de recaptació per l’entrada en vigor de l’IGI.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada