El Govern i els comuns organitzen una vintena d’activitats amb motiu de la Setmana europea de la prevenció de residus

prevencio residus

El Govern, mitjançant el Centre Andorra Sostenible, i els Comuns han organitzat un calendari de propostes i activitats arreu del país amb motiu de la Setmana europea de la prevenció de residus. Les activitats són diverses i adreçades a tots els públics, amb l’objectiu de tractar la temàtica de la prevenció de residus des de diferents punts de vista.

Andorra és un dels països que celebra aquesta setmana des del seu inici i en aquest 2014 arriba a la sisena edició. La Setmana europea de la prevenció de residus neix l’any 2009 com una iniciativa per difondre el concepte de la prevenció de residus i evidenciar l’impacte d’aquests en el medi ambient i el canvi climàtic.

Al llarg d’aquesta setmana es porten a terme accions a tot Europa organitzades per diversos actors ‑administracions públiques, xarxes associatives, escoles, universitats, empreses, ONG, etc.‑ i dirigides a diversos tipus d’audiència ‑públic en general, treballadors, estudiants, etc. Les accions s’estructuren al voltant dels cinc grans temes següents:
·    Sensibilitzar sobre l’excés de residus.
·    Produir millor: les solucions imaginatives, l’ecodissseny i els productes ecològics, la producció neta, etc.
·    Consumir millor: promoció de la compra responsable, els productes de proximitat i de quilòmetre zero, privilegiar les compres a l’engròs i amb menys envasos, fomentar el lloguer o el préstec, etc.
·    Allargar la vida dels productes: impulsant la reparació i les donacions i donant una segona vida als objectes
·    Llençar menys residus: millorant els hàbits quotidians i evitant el malbaratament alimentari.

Tot i que oficialment la Setmana europea de la prevenció de residus s’inicia el dissabte 22 de novembre, des del dimarts dia 18 fins al diumenge dia 23 es podrà visitar l’exposició “Bona nit, residu”, situada al Centre Comercial Illa Carlemany. Aquesta iniciativa col·laborativa, realitzada per les Escoles d’Art i col·lectius de joves del país i impulsada per la Comissió del Pla Nacional de Residus amb la coordinació del Centre Andorra Sostenible en col·laboració amb Centre Comercial Illa Carlemany, consisteix en la recreació dels objectes i mobles propis d’una habitació a partir d’elements reutilitzats.. D’aquesta manera, mitjançant la creativitat artística es vol fer reflexionar sobre el model actual de consum en general i sobre la importància de la reutilització com a alternativa clau en la prevenció de residus.

El divendres dia 21, a partir de les 21 h, la Sala del Quart d’Arinsal serà l’escenari d’una nova edició del sopar solidari “Aprofita nyam”, organitzat pel Comú de la Massana.

El dilluns dia 24 serà un dels dies de més activitat de la Setmana. Al matí tindrà lloc la tercera edició de la Jornada Escola Verda dedicada a la prevenció de residus; enguany, escolars de diferents centres es donaran cita al Centre de Formació Professional d’Aixovall per compartir experiències i debat entorn del consum responsable de material esportiu i de l’impacte de les activitats de lleure en el medi. La jornada comptarà amb les xerrades del rider andorrà Dani Fornell, que compartirà amb els alumnes com és possible practicar esport d’una manera responsable, i de Jordi Riba, propietari de les botigues Com Nou, que explicarà als joves en què consisteix l’alternativa de la reutilització i el comerç de segona mà com a formes de consum responsable. A la tarda, serà el moment d’una proposta manual per a tots els públics. I és que, un cop més, el centre cultural La Valireta, d’Encamp, acollirà el ja tradicional taller de patchwork, entre les 16 i les 19 hores.

Durant la jornada del dimarts 25 de novembre, totes les persones interessades podran visitar el Banc d’aliments de Càritas (carrer de l’Alzinaret, núm. 7, Andorra la Vella) entre les 9 i les 13h i entre les 15 i les 19h, en una jornada de portes obertes que té per objectiu donar a conèixer com funciona aquest servei i la tasca social que desenvolupa. En aquest horari, hi haurà dues visites guiades conduïdes per responsables i voluntaris del Banc d’Aliments a les 12 i a les 18 h, respectivament.

El dimecres dia 26, la sala 2 de l’edifici administratiu del Govern acollirà a les 10 del matí la xerrada “Estudis sobre l’adaptació de les bosses de paper a tota mena de productes i la seva reutilització”, una proposta per a conèixer millor l’alternativa de la bossa de paper enfront del plàstic que ben segur que serà de l’interès de tots, especialment dels comerciants.

A la tarda, i des de les 19 h, el Centre d’Interpretació de l’Aigua i el Madriu (CIAM) d’Escaldes-Engordany obrirà les portes a tots aquells qui vulguin participar en el taller pràctic per a fer conserves d’aliments, “Conservar en lloc de llençar”.

Al seu torn, una altra activitat que té com a rerefons la prevenció del malbaratament alimentari serà el taller de cuina “Aprenguem a reaprofitar el menjar de manera creativa” que el Comú de Sant Julià de Lòria ha organitzat per al divendres dia 28 entre les 11 i les 13 hores a l’Escola d’Art.

Enguany, els Punts Joves de tot el país seran uns espais de gran activitat durant la Setmana europea de la prevenció de residus, amb moltes i molt diverses propostes. Així, el Punt 400 de La Massana organitza el taller “Fer ciència amb residus”, el dilluns dia 24 a les 18 hores, i un taller dedicat a ensenyar als més joves com customitzar la pròpia roba, l’endemà, dimarts, dia 25. Al seu torn, el Punt Jove d’Ordino serà el lloc on el dijous dia 27 es desenvoluparà un taller manual d’elaboració de guardioles amb material reutilitzat. Alhora, cinc punts joves de diverses parròquies col·laboraran amb el Centre Andorra Sostenible en la realització d’un taller d’elaboració de boc’n’rolls, embolcalls reutilitzables per als entrepans, fets manualment pels mateixos joves, que contribueixen a eliminar els embolcalls d’un sol ús. Les cites per a participar i aprendre a fer-se un mateix aquest gadget tan útil seran el dilluns dia 24 a les 17 h al Punt Jove de Canillo, el dimarts dia 25 a la mateixa hora al Punt Jove d’Ordino, el dimecres dia 26 a partir de les 16 h a l’Enllaç d’Andorra la Vella, el dijous dia 27 a les 18.30 h al Punt d’Informació Juvenil d’Encamp i el divendres dia 28 a les 18 h a l’Escola d’Art de Sant Julià de Lòria.

Els mercats d’intercanvi i de segona mà també tindran la seva cita durant els dos caps de setmana en què s’emmarca la Setmana europea de la prevenció de residus. En concret, el diumenge dia 23, a la Closeta (la Massana), se celebrarà entre les 10 i les 14 h el mercat d’intercanvi i solidaritat, una bona oportunitat per a donar més vida a aquells objectes que potser ja no necessitem, però que poden ser útils i d’interès per a altres persones. El diumenge dia 30 serà l’edifici del Telecabina de Canillo que acollirà una nova edició del ja tradicional mercat de segona mà, una iniciativa que servirà per a tancar els actes de la Setmana europea de la prevenció de residus 2014.

Paral·lelament, la Setmana europea de la prevenció de residus 2014 serà el marc en què es presentarà REPARAND, la nova guia d’establiments reparadors i de segona mà d’Andorra elaborada pel Centre Andorra Sostenible. La guia, presentada en forma de cercador digital i interactiu disponible gratuïtament al web del CAS, té per objectiu ser una eina al servei d’un consum més responsable, en la qual els interessats poden consultar quins són els establiments que existeixen al país per reparar els objectes espatllats o que necessiten retocs, allargant-ne la vida útil i prevenint així la generació de residus. Alhora es promociona l’activitat dels professionals d’Andorra especialitzats en aquest sector comercial.

En aquesta mateixa línia, s’ha portat a terme una edició en paper de 500 unitats de la guia “El consum responsable”, elaborada pel Centre Andorra Sostenible amb la col·laboració de MoraBanc i publicada en format digital el passat Dia Mundial del Medi Ambient 2014 (5 de juny). Així, durant la Setmana europea de la prevenció de residus tots aquells ciutadans que ho desitgin podran aconseguir un exemplar d’aquesta publicació, recollint-lo gratuïtament al Centre Andorra Sostenible (c. Prat de la Creu 62-64, 1a planta. Andorra la Vella) així com a Supermercats Veritas (C. Bonaventura Armengol, 11. Andorra la Vella), establiment comercial que s’ha volgut sumar a aquesta acció. Alhora la descàrrega digital de la guia, dedicada a oferir consells i bones pràctiques sobre les eines i els recursos que tenim al nostre abast per a fer més sostenible el nostre consum quotidià, tant a casa com també a l’escola i a la feina, continua disponible a l’enllaç www.sostenibilitat.ad/el_consum_responsable.pdf

Així mateix, el Centre Andorra Sostenible posarà a disposició de les escoles i les entitats d’educació en el lleure que ho desitgin la seva oferta de recursos educatius sobre residus, que enguany estrenarà el taller amb educador “L’entrepà enrotllat”. Aquesta nova proposta pedagògica, dirigida als més petits (3-8 anys), pretén fer reflexionar sobre la prevenció de residus en els esmorzars i els berenars a l’escola i en els pícnics, en especial el consum d’embalatges d’un sol ús, i també sobre el problema del malbaratament alimentari.

Per a més informació sobre el conjunt d’actes de la Setmana europea de la prevenció de residus o les activitats d’educació ambiental amb escoles, contacteu amb el Centre Andorra Sostenible, seguiu les seves xarxes socials (Facebook i Twitter) o visiteu els webs: www.sostenibilitat.ad i www.mediambient.ad.

(Foto: S.F.G.)

TOTES LES NOTÍCIES