El Govern i el Comú d’Encamp signen un acord per al desenvolupament de la Ruta dels Orris

La ministra en funcions de Cultura, Joventut i Esports, Olga Gelabert, i el cònsol major d’Encamp, Jordi Torres, han signat aquest divendres un acord de col·laboració per al desenvolupament del projecte de la Ruta dels Orris i els treballs arqueològics i de posada en valor del presumible túmul/Dolmen, que pot ser, si es confirma, una troballa de gran importància per a la prehistòria d’Andorra.

El conveni neix de la voluntat de donar continuïtat al projecte, iniciat l’any passat, amb l’objectiu donar un impuls a la parròquia encampadana dels del punt de vista turístic, posar en valor una part important de la seva arquitectura vernacular i afavorir la preservació i la difusió d’una mostra excel·lent del patrimoni natural, històric i cultural del Principat, així com la preservació dels jaciments per a les generacions futures, tal com estableix la Llei del patrimoni cultural d’Andorra.

Les tasques a desenvolupar se centraran en l’est de la parròquia encampadana: la vall dels Cortals, la plana del Cubil, la Coma d’Encenrera i la part inferior del cercle dels Pessons, a través d’un circuit de 12 km. amb 3 accessos diferents. En aquest sentit, l’acord estima que les actuacions previstes es portaran a terme entre el 2019 i el 2025 amb un cost total d’uns 400.000 euros. Paral·lelament, es procedirà a l’excavació de les restes funeràries prehistòriques del túmul/dolmen per un valor estimat de 200.000€, en cas que se’n confirmi la certesa.

Les accions principals del conveni abastaran la recerca i la posada en valor dels orris d’Encenrera, Emportona i de l’Estany Forcat a través de treballs d’excavació arqueològica i de reconstrucció, el manteniment del ja reconstruït orri del Cubil, la conservació i la senyalització, a través de la instal·lació de panells informatius, dels orris del Vell, Enradort i Alt i Baix de la Collada d’Enradort, així com l’excavació i la posada en valor del presumible dolmen.