mirador-envalira

El  Govern ha destinat 180.000 euros a la millora de l’embelliment de la carretera del Port d’Envalira, amb la construcció de dos miradors amb berenadors, un al cap del port, al costat del monument d’homenatge als primers homes que van obrir el port, i l’altre al refugi d’Envalira, amb vistes al circ de Pessons. L’objectiu, tal com ha explicat el ministre d’Ordenament Territorial, Jordi Torres, és el de millorar la imatge del país de cara, sobretot, als turistes. A més, properament es posarà en marxa una aplicació per a mòbils de realitat augmentada per tal que els visitants coneguin els pics i els paratges naturals de la zona, i amb informació turística sobre Grandvalira, el Comú d’Encamp o Andorra Turisme. Paral·lelament, també s’estan revegetant amb hidrosembra quatre talussos de la carretera que no s’havien regenerat de forma natural pel seu pendent i per l’altitud de la zona. De cara l’any vinent es continuarà rehabilitant talussos i també s’embelliran dues zones més del port: l’aparcament del cap del port i la zona inferior al circuit de gel.

Els ministres Jordi Torres i Sílvia Calvó han inaugurat, aquest dijous, els nous miradors situats a la carretera del Port d’Envalira. Un d’ells, situat al cap del port, s’ha fet a l’entorn de l’escultura ‘Homes del Port’, inaugurada l’any 1989 en homenatge als primers que van netejar la neu d’aquest port, el més alt dels Pirineus. Amb els treballs de condicionament, s’ha pogut donar més visibilitat a l’obra, alhora que s’ha habilitat una zona de repòs amb taules i bancs de granit, des d’on es pot gaudir del paisatge.

Pel que fa al mirador del refugi d’Envalira, s’ha construït un arc -que recorda l’escultura de la Coma d’Arcalís, tal com ha assenyalat el ministre Torres- per poder admirar i fotografiar el paisatge del circ de Pessons. A més, aquest indret es complementarà properament amb la creació d’una aplicació per a mòbils que, gràcies a la xarxa wi-fi que s’instal·larà al refugi, permetrà als turistes conèixer el nom dels pics de la zona i accedir a informació turística de Grandvalira, Encamp i Andorra Turisme.

Els dos punts habilitats tenen per objectiu millorar la imatge de la zona de cara als turistes, de la mateixa manera que s’ha fet a la frontera del Riu Runer o s’està fent a la del Pas de la Casa, tenint en compte que són “la primera imatge que s’emporta el visitant”. Els treballs, que s’han fet amb materials resistents a les condicions meteorològiques adverses de la zona, han tingut un cost de 180.000 euros.

La visita al port d’Envalira ha servit també per donar a conèixer les tasques de Medi Ambient per restaurar els talussos de la carretera. La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, ha explicat que es tracta de talussos antics -que es van excavar durant la construcció de la carretera- que no recuperaran la vegetació de manera natural a causa de l’altitud de l’indret. És per això que se’ls fa un tractament que consisteix en la col·locació d’unes malles verdes i en una hidrosembra posterior que es durà a terme durant el mes d’octubre. A més, s’anirà fent un seguiment durant els propers tres anys per anar resembrant el terreny. Enguany s’han rehabilitat quatre talussos, tres pel vessant de Soldeu i un pel del Pas de la Casa, per un import de 165.000 euros, i està previst que l’any vinent també es revegetin altres punts de la zona.

A més, també l’any que ve, està previst fer un rentat de cara en dos altres punts de la carretera. D’una banda, la zona d’aparcament del cap del port, un indret on hi havia hagut benzineres, per la qual cosa caldrà sanejar el subsòl, on encara hi ha antics dipòsits de carburant. D’altra banda, també s’embellirà la zona de la carretera situada sota el circuit de gel, ja en el vessant del Pas de la Casa.

De la seva banda, el cònsol major d’Encamp, Jordi Torres Arauz, ha aplaudit la iniciativa del Govern, ja que considera que, tenint en compte que el país ja està consolidat com a destinació comercial, aquest tipus d’actuacions serveixen per donar a conèixer l’actiu de la natura, els paisatges i les muntanyes, i per anar millorant la imatge d’Andorra.

(Text i foto: ANA)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada