El Govern ha autoritzat un total de divuit demandes d’estrangers per a l’exercici de professions liberals de les 67 que ha rebut, segons ha informat el ministre de Justícia i Interior, Xavier Espot, en la sessió de Consell General que s’ha celebrat aquest dijous. A aquestes cal sumar-hi vuit decrets d’habilitació especial que s’han atorgat majoritàriament per criteris d’experiència a professionals sanitaris. El ministre ha facilitat aquestes dades en resposta a la pregunta formulada per la consellera socialdemòcrata Rosa Gili, que a més ha volgut incidir especialment en els criteris de reciprocitat i en si aquests s’adapten a la situació de cada país o ‘si són una manera de protegir certs sectors’.

La reciprocitat que s’exigeix als professionals liberals estrangers per exercir a Andorra ha estat el centre del debat entre el ministre d’Interior i Justícia, Xavier Espot i la consellera general socialdemòcrata Rosa Gili, aquest dijous en el Consell General. La consellera ha demanat informació sobre com s’analitza la reciprocitat d’aquestes professions i per què en alguns casos es denega l’autorització d’exercici si al país d’origen sí que hi ha mecanismes perquè els andorrans hi treballin. En aquest sentit, Espot ha indicat que el Govern es limita a complir la llei i contemplar si els andorrans poden exercir amb les mateixes condicions en altres països, i si no és així, denegar les sol·licituds d’aquests professionals.

La consellera general socialdemòcrata Rosa Gili ha mostrat la seva preocupació pels impediments que es posa a alguns professionals liberals quan demanen l’exercici a Andorra, des de la implantació de la llei d’inversió estrangera. Segons Gili, aquesta llei havia de suposar moltes facilitats en aquest àmbit i en canvi considera que no és així. De fet, Gili ha preguntat directament si el criteri de recirprocitat és una eina per protegir alguns sectors, però el ministre ha contestat que no és així. Per això ha demanat al ministre dades concretes sobre les sol·licituds acceptades i les denegades.

El ministre ha informat que s’han rebut un total de 67 demandes, i que d’aquestes se n’han resolt 18 favorablement i 18 desfavorablement. A més, s’ha aplicat el silenci administratiu en 20 sol·licituds perquè no s’ha pogut comprovar la reciprocitat en els dos mesos de termini, i s’han concedit 8 decrets d’habilitació especial amb criteris d’experiència per a professionals sanitaris o sociosanitaris. Unes altres tres sol·licituds estan encara pendents de resposta.

De les sol·licituds denegades, deu han estat per motius de manca de reciprocitat. Aquestes són les que més han preocupat a la consellera Rosa Gili. Concretament, el ministre i la consellera han parlat del cas dels advocats espanyols, que no poden exercir a Andorra perquè es considera que no hi ha reciprocitat. En aquest cas Gili ha recordat que hi ha advocats andorrans exercint a Espanya, i que ho poden fer amb una dispensa, i ha suggerit que seria més fàcil que a Andorra se sol·licités el mateix enlloc d’impedir-los l’exercici.

En aquest sentit, Espot ha dit que la solució no és aquesta sinó el diàleg amb Espanya perquè elimini el requisit de la dispensa i així hi hagi reciprocitat amb els professionals d’aquest ram.

També ha indicat que s’haurà de fer algun canvi en la llei de l’exercici de les professions liberals, però que en cap cas això comportarà que desaparegui el requisit de la reciprocitat.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada