El govern francès talla la RN20, 320 i 22 pel risc d’allaus i organitza combois per als residents de la zona

El govern francès ha decidit tallar les carreteres RN20, 320 i 22 pel risc d’allaus a partir d’aquest divendres a les cinc de la tarda i ha organitzat combois aquest cap de setmana per facilitar la mobilitat dels residents de la zona. La prefectura de l’Arieja s’ha posat en contacte amb el Govern per informar-lo del tancament i demanar-ne la col·laboració. De fet, segons assenyalen des de l’Executiu, aquest mateix divendres s’ha produït una allau a la zona posant en evidència el risc. Segons el director de Protecció Civil, Francesc Areny, l’allau s’ha produït just després del tancament de la carretera i que passés el primer comboi a les 18 hores, però no ha afectat cap vehicle ni cap persona.

Els combois sortiran dissabte i diumenge en sentit pujada des d’Ax-les-Thermes, a les vuit del matí i a les sis de la tarda, i des de l’Ospitalet, a les nou del matí i a les set de la tarda. I en sentit baixada, els combois sortiran del Pas de la Casa a les deu del matí i a les vuit de la tarda i de l’Ospitalet, a les onze del matí i a les nou de la nit.

El director de Protecció Civil, Francesc Areny, ha explicat a l’ANA que durant tot l’episodi de nevades d’aquesta setmana han estat amb comunicació permanent amb les autoritats franceses i que han treballat conjuntament, per la qual cosa considera que des del costat francès s’ha fet tot el que estava al seu abast per evitar el tancament de la carretera, i la decisió ‘s’ha pres amb consciència i de manera reflexionada, per assegurar la seguretat de les persones’.

De fet, Areny ha reconegut que al vessant francès hi ha pendents molt més verticals que al Principat, i que les allaus poden arribar amb molta facilitat a la carretera. En aquest sentit, durant la setmana s’han registrat fins a tres allaus, i una d’elles va afectar fins i tot a un vehicle.

La decisió d’aquest divendres s’ha pres a causa de la pluja, que ha humitejat la neu i ha fet que aquesta perdés cohesió. Areny ha indicat que el risc d’allaus actual no se soluciona amb explosius, ja que amb la qualitat de neu actual no serviria de res, i que cal esperar o bé que es desprenguin per efecte del vent o per una nova nevada.

El director de Protecció Civil ha explicat que de moment França preveu el tancament durant tot el cap de setmana, però podria ser que diumenge la situació millorés ja que durant la matinada s’espera que baixi la cota de neu i que això faci que es pugui gelar la capa de neu i tornar a agafar resistència. Tot i això, com que s’espera que caiguin entre 20 i 30 centímetres de neu nova, caldrà esperar a veure quines conseqüències té aquest fet.

Finalment, Areny ha recordat que el risc d’allaus també és molt elevat a Andorra, a causa de la pujada de la cota de neu, i de fet, té constància d’una allau que s’ha produït a alta muntanya, al Port Vell d’Arinsal a la zona del Comapedrosa, on s’ha desprès una capa de fins a 2,5 metres de gruix.

TOTES LES NOTÍCIES