El Govern es querella contra diversos directius de BPA i demana que declarin els accionistes majoritaris

El Govern ha presentat avui una querella contra l’exconseller delegat de Banca Privada d’Andorra (BPA), Joan Pau Miquel, i 11 directius i alts càrrecs més de l’entitat bancària, a la vegada que demana que la Batllia prengui declaració als accionistes majoritaris del banc, els germans Higini i Ramon Cierco.

La querella se suma a la causa penal per blanqueig de capitals oberta en el cas BPA, que actualment es troba en fase d’instrucció i en la qual el Govern ja es va constituir com a actor civil el passat 26 de maig. Des d’aleshores, els lletrats de l’Executiu han pogut examinar detalladament el contingut del sumari i han arribat a la conclusió que les actuacions delictives que s’imputen als diversos querellats han malmès seriosament la reputació d’Andorra, del seu model econòmic i de la plaça financera. Més enllà de l’interès públic en la persecució d’aquests delictes concrets, el Govern entén que formulant aquesta querella contribueix a defensar l’interès general de la ciutadania i de les institucions del país.

De l’anàlisi detallada del sumari se’n desprèn -a judici de l’Executiu i dels seus lletrats- que hi ha proves i indicis de delicte de blanqueig agreujat. A més, es considera provat que els querellats eren coneixedors dels advertiments de què va ser objecte BPA de manera sistemàtica, reiterada i creixent al llarg de sis anys per part d’acreditades entitats bancàries internacionals. Tot i el risc que això suposava, l’Executiu considera que aquestes conductes es veuen agreujades per la inacció dels querellats a l’hora d’informar els organismes competents.

També de l’anàlisi exhaustiva del sumari es conclou -segons l’opinió del Govern i dels seus lletrats- que els accionistes majoritaris de BPA, en tant que membres de la majoria d’òrgans de decisió i control de l’entitat, podien haver estat coneixedors d’aquesta operativa. És per això que entre les diverses diligències sol•licitades en l’escrit de querella presentat avui es demana la declaració dels germans Higini i Ramon Cierco.

Més enllà de les actuacions presumptament delictes en si mateixes i de la presumpta substitució del negoci bancari per una operativa dolosa de blanqueig, el Govern considera que els querellats eren conscients del risc que les seves actuacions representaven per als interessos dels clients legítims de l’entitat, per a la resta del sistema financer, per a l’economia i per a les institucions i la reputació del Principat d’Andorra. És aquesta combinació d’activitat delictiva sistèmica i de menyscapte conscient de la reputació del país el que ha portat el Govern –en defensa de l’interès general- a formular la querella.

1 comentari

  1. BPA 2 (gols de Cierco i Lozano)
    Govern 2 ( Cinca i Martí)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *