El Govern emet un criteri desfavorable a la proposició de llei de llibertat sindical del PS

L’Executiu ha emès un criteri desfavorable pel que fa a la proposició de llei qualificada de llibertat sindical presentada pel Partit Socialdemòcrata (PS), atès que segons han recalcat des del Govern “el text només aborda d’una forma parcial la qüestió” i el que caldria és “regular les mesures de conflicte col·lectiu i revisar amb profunditat el Codi de Relacions Laborals”, tal com precisament el grup parlamentari demòcrata ha anunciat aquesta mateixa setmana. Malgrat això, l’Executiu comparteix la necessitat de revisar la legislació sindical, per tal de millorar alguns aspectes de la llei. Pel que fa al finançament dels sindicats, el Govern s’ha mostrat contrari a establir subvencions als sindicats amb independència dels recursos recaptats perquè “suposaria fer dependre els sindicats dels pressupostos públics de forma desmesuradament elevada”. Per la seva banda, el PS mitjançant el seu conseller general, Pere López, ja ha manifestat la seva “decepció” pel rebuig de la proposició de llei i ha indicat que “no volen que a Andorra hi hagi sindicats”.

La proposició de llei qualificada de llibertat sindical presentada pel Partit Socialdemòcrata (PS) ha rebut aquest dimecres un criteri desfavorable per part del Govern, perquè “el text només aborda d’una forma parcial la qüestió”, tal com recull el Butlletí del Consell General. El text també recull que caldria “regular les mesures de conflicte col·lectiu i revisar en profunditat el Codi de Relacions Labors”, aspectes que segons el Govern no estan inclosos dins de la proposició.

Tot i això, l’Executiu comparteix la necessitat de desenvolupar legalment les mesures de conflicte col·lectiu, així com la reformulació de l’actual regulació de la llibertat sindical. A més, també reafirmen que això comportaria la reforma del Codi de Relacions Laborals i la regulació de l’acció patronal. Precisament, el grup parlamentari demòcrata ha presentat aquesta mateixa setmana el paquet de lleis per reformar tots aquests aspectes.

Un dels punts de la proposició de llei que ha generat desacord ha estat el finançament públic dels sindicats, atès que segons el Govern no hi ha necessitat de canviar el règim actual. La legislació vigent contempla que els sindicats puguin rebre una subvenció sempre que no superi el 50% dels ingressos per quotes dels seus afiliats. Un sistema que en cas de variar “suposaria fer dependre els sindicats dels pressupostos públics de forma desmesuradament elevada”, segons han destacat des del Govern. A més, ha assenyalat que “l’absència de subvenció pública no sembla ser causada pels mecanismes previstos a la Llei vigent, sinó pels criteris excessivament elevats, per tal d’accedir a la condició de sindicat més representatiu”.

La flexibilització dels criteris de representativitat sindical és un altre dels aspectes que ha posat en relleu l’Executiu per tal de tirar enrere la proposició de llei. “Es podria arribar a atorgar la condició de sindicat més representatiu a una organització que només tingués presència en una sola empresa del país”, aquest és un dels arguments pels quals l’Executiu es mostra contrari a l’aprovació del text. A més, també considera que “no sembla equitatiu atribuir drets i competències a seccions sindicals gairebé equiparables als atribuïts als delegats de personal”.

El Govern comparteix la voluntat d’eliminar els dos anys de residència legal per als estrangers per constituir una organització sindical, així com la prohibició als batlles, magistrats i fiscals d’afiliar-se a un sindicat. Amb tot, en aquest cas sí que haurien de disposar d’organitzacions sindicals pròpies.

Text: ANA

 

TOTES LES NOTÍCIES