El Govern ha acordat en la sessió celebrada aquest dimecres el criteri sobre la proposició de llei qualificada de modificació del Codi penal presentada pel grup parlamentari socialdemòcrata.

El criteri, desfavorable a la presa en consideració de la proposició, expressa “dubtes raonables” sobre la constitucionalitat de la iniciativa, que despenalitza l’avortament en determinats supòsits. Tot i que l’executiu assenyala que pertoca al Tribunal Constitucional dirimir si s’adequa a les exigències de la carta magna, si que deixa clar que si la proposició de llei seguís la seva tramitació parlamentària, “caldria tenir en compte aquests possibles indicis d’inconstitucionalitat”.

El Govern comprèn i respecta “la inquietud de bona part de la societat andorrana per aquesta qüestió”, però deixa clar que no pot donar el seu suport a un text legal “davant l’eventual risc (…) de poder obrir una crisi institucional major”. En el criteri es recorda que, tal i com reflecteixen les actes del procés constituent, la protecció del dret de la vida “plenament” en les seves diferents fases, va ser fruit d’un compromís de caire clarament institucional, davant el plantejament d’una de les parts de la comissió tripartida per un eventual “conflicte insuperable entre la condició de bisbe i de copríncep”.

L’executiu recorda que no pot defugir “la responsabilitat i les implicacions institucionals i polítiques que una reforma d’aquestes característiques pot tenir, com tampoc les hauria de defugir el legislatiu” i afegeix que una despenalització parcial de l’avortament consentit, “podria comportar, i les actes del procés constituent així ho indiquen, una repercussió de primera magnitud en l’estructura institucional d’Andorra, més concretament en la figura dels coprínceps com a Cap d’Estat conjunt i indivís”.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada