El ministre de Finances, Jordi Cinca, ha presentat aquest matí les 3 monedes commemoratives que el Govern ha emès amb motiu del 25è aniversari de la Constitució d’Andorra. Per primera vegada al Principat, en l’emissió de monedes commemoratives, s’ha inclòs metalls nobles com l’or i l’argent, i de valors facials diferents als habituals. En concret es tracta d’una moneda d’or de valor facial 50 euros, i d’una en argent de valor facial de 5 euros. La tercera moneda és de valor facial 2 euros i en aquest cas, està feta amb els materials habituals: coure-niquel / níquel-llautó.

Segons ha ressaltat el ministre Jordi Cinca, s’ha triat l’or i l’argent per aquestes dues monedes atenent la importància que per al Principat té l’efemèride dels 25 anys de la Constitució. De la moneda de valor facial de 50 euros en or s’ha fet un tiratge de 3.000 peces. Té 23 mm de diàmetre, pesa 6,75 grams i està acabada amb qualitat fons de mirall. De la moneda de valor facial 5 euros en argent s’ha fet un tiratge de 10.000 peces. Té 40 mm de diàmetre, pesa 27 grams i també està acabada amb qualitat fons de mirall. El disseny de les dues monedes reprodueix, en una cara l’escut del Principat, i les primeres paraules del preàmbul de la Constitució, així com una cara, representant el poble andorrà. En aquesta cara també hi ha una branca de roure, amb referència a la Constitució, que simbolitza l’estabilitat, i una branca d’olivera que simbolitza la pau per continuar la promoció dels valors com la llibertat i la convivència. En l’altra cara, hi ha dues mans, que simbolitzen la signatura de la Constitució i van acompanyades de la inscripció Virtus Unita Fortior.

Pel que fa a la moneda de valor facial 2 euros, aquesta té un diàmetre de 25,75 mm, i pesa 8,50 grams. Se n’ha fet un tiratge de 75.000 peces. El disseny reprodueix el monument a la Constitució, obra de l’escultor Emili Armengol, el qual es troba actualment a la plaça del Consell General. A la dreta del monument s’hi troba el mapa del país amb la inscripció Virtus Unita Fortior.

La comercialització de les monedes es farà a partir de demà exclusivament a través dels professionals de la numismàtica d’Andorra, tal i com s’ha vingut fent fins ara en les emissions commemoratives anteriors. En aquest sentit, Jordi Cinca ha posat de relleu que des del Servei d’Emissions del Govern es fan els controls necessaris per assegurar que la comercialització sigui la correcta. Així mateix, Cinca ha presentat aquest matí la moneda de valor facial 2 euros que s’emetrà durant el segon semestre d’aquest any amb motiu dels 70 anys de la Declaració Universal dels Drets Humans, i de l’emissió especial dels 8 valors facials, de les quals es faran un tiratge de 75.000 peces, i 20.000 unitats respectivament.

El ministre de Finances, Jordi Cinca, també ha fet avui un balanç molt positiu de les 4 emissions de monedes commemoratives anteriors (2014, 2015, 2016, i 2017) i que ha consolidat i normalitzat la comercialització dels euros andorrans al sector de la numismàtica i del col·leccionisme, tant al Principat com a l’estranger.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada