El  Govern ha aprovat una modificació de la Llei de l’Impost de Societats (IS) per eliminar dos règims especials i modificar els altres dos amb l’objectiu de complir amb una de les anomenades mesures BEPS que impulsa l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE), que van encaminades a aconseguir que la competència fiscal entre països sigui lleial. En concret, s’elimina el règim de les societats de comerç internacional (‘trading’) i de les societats de gestió i inversió financera intragrup, mentre que es modifiquen els règims de les societats ‘holding’ i les dedicades a la gestió d’intangibles. Les societats afectades tenen fins al 31 de desembre del 2020 per adaptar-se al règim general de l’impost, de manera que deixaran de beneficiar-se d’una deducció del 80%. El ministre portaveu i de Finances, Jordi Cinca, ha assegurat que el nombre de societats afectades són poques, ja que en cap dels quatre règims se supera la quarantena, i ha destacat que amb aquesta modificació s’aconsegueix adaptar el país als estàndards europeus en aquesta matèria, ja que per primer cop Andorra està treballant en paral·lel amb el calendari d’implementació de l’OCDE.

El consell de ministres d’aquest dimecres ha aprovat el projecte de llei de modificació de la Llei de l’Impost de Societats (IS) per complir amb dues de les quinze mesures del projecte BEPS, que impulsa l’OCDE per evitar pràctiques fiscals pernicioses, així com amb el Codi de Conducta de la Unió Europea en matèria fiscal.

La primera mesura BEPS pretén evitar que la competència fiscal entre països sigui deslleial, assegurant-se que els règims especials de l’Impost de Societats no la fomentin. Dels quatre règims especials que preveu la llei, dos s’han eliminat (comerç internacional i gestió i inversió financera intragrup) perquè només anaven enfocats a no residents i si es modificava aquest aspecte es desnaturalitzava el règim.

Pel que fa al règim per a societats d’explotació d’intangibles, el limita la tipologia d’intangibles a només patents i programes d’ordinador, la deducció de l’impost s’aplicarà en funció del desenvolupament de l’activitat dins del territori nacional, i s’aixeca la limitació a comercialitzacions fetes només fora del país, de manera que s’aplicarà a entitats o persones tant residents com no residents.

Finalment, en el cas del règim de societats tenidores de participacions en societats estrangeres, anomenades ‘holding’, també es modifica per fixar un nivell de tributació mínima de les societats participades que correspongui a un 40% del tipus nominal andorrà, i per eliminar que es puguin deduir les pèrdues, tenint en compte que els guanys no són deduïbles.

D’altra banda, també s’inclou una altra modificació de la llei per tal que les societats multinacionals amb ingressos superiors a 750 milions d’euros hagin d’informar sobre els ingressos que tenen en cada jurisdicció, per tal que aquesta informació es pugui intercanviar amb els països en els quals l’empresa tingui filials. El director de Tributs i Fronteres, Albert Hinojosa, ha informat que a Andorra no hi ha cap multinacional amb aquests ingressos, però que la mesura pot servir per rebre informació de filials de multinacionals establertes a Andorra.

El ministre portaveu i de Finances, Jordi Cinca, ha assegurat que aquests canvis afectaran a un nombre mínim de societats, tenint en compte que en el règim intragrup no s’arriba a la desena i que les de comerç internacional, el règim especial amb més empreses, no superen les 40. També ha afegit que l’import que fins ara es deduïen tampoc és significatiu i no suposarà un augment significatiu dels ingressos de l’Estat. “No és un tema de diners sinó de complir amb els estàndards, Andorra mai preocupa pels volums”, ha remarcat.

A partir de l’entrada en vigor de la modificació legislativa, que s’espera que es pugui aprovar durant el segon semestre d’enguany, ja no s’autoritzaran noves deduccions, i les empreses que actualment s’acullen a aquests règims tindran un període d’adaptació fins a finals del 2020, durant el qual cada any se’ls reduirà la deducció un 25%.

ANA

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada