El ministre de la Presidència, Antoni Riberaygua, ha explicat que la interpretació del Govern és que els serveis socials, incloent les escoles bressol, són competències que han d’assumir els comuns. Ha indicat, però, que es pot mancomunar o col·laborar en aquests aspectes però que cal garantir que s’ofereixin amb igualtat de preu i condicions a totes les parròquies. Aquest és un dels aspectes que ha comentat el ministre després de la reunió amb els cònsols de les set parròquies per començar a definir les competències, on els ha lliurat un esborrany d’avantprojecte que preveuria un títol sobre la col·laboració entre institucions ‘per acabar amb el paradigma de si això és meu o és teu’.

La documentació que el ministre ha entregat a tots els mandataris comunals conté la informació de les reunions anteriors i de la feina feta en l’antiga legislatura i l’anàlisi del Govern. A més, presenta un esborrany d’avantprojecte de llei ‘totalment obert’, perquè els comuns hi puguin fer les seves aportacions.

Un dels principis bàsics del text presentat per l’Executiu és el de col·laboració i coordinació entre institucions, perquè Riberaygua assegura que ‘cal acabar amb el paradigma de si això és meu o és teu’. Ha afegit que el que s’ha de fer és treballar junts en benefici dels ciutadans, i per tant no es tracta de separar quines matèries corresponen a uns o altres, perquè ‘això és intocable perquè està a la Constitució’, i per això el que s’ha de definir són les funcions. A més, apunta que ‘el que hem de fer és veure com podem fer-ho millor, conjuntament i de manera més eficaç’.

De fet, un dels exemples de col·laboració que ha apuntat és el de poder fer que hi hagi mobilitat de funcionaris entre les diferents administracions, ja que opina que això pot donar molt de si a l’hora d’optimitzar el capital humà i els serveis oferts.

Les funcions de les que sí que ha parlat amb més detall el ministre són les referents als aspectes socials, que corresponen als comuns perquè ‘és qui coneix millor la realitat local’. Però assegura que ‘independentment que es facin a una parròquia o una altra han de ser amb igualtat de preus’, perquè s’ha de garantir l’accés equitatiu de tots els ciutadans i perquè així ho diu la Constitució. Això, no obstant, també ho ha condicionat al que diguin els comuns un cop hagin analitzat la proposta.

En el cas de les escoles bressol, per exemple, Riberaygua diu que pertoquen als comuns, però que això no treu que es puguin mancomunar o hi hagi col·laboració, i assenyala que ‘hi ha multitud de fórmules per fer les coses amb més agilitat’.

Tot i l’extensa documentació aportada pel ministre als cònsols, Riberaygua ha insistit que és només una proposta i que està totalment oberta a les aportacions dels comuns. A més, ha assegurat que la voluntat és arribar a un consens i no imposar els seus criteris.

D’altra banda, sobre la intenció de rebaixar les transferències, el ministre ha assegurat que no s’ha tractat aquesta qüestió. Ha indicat que tota la documentació fa referència a les competències, perquè és en funció d’aquestes que el Govern hauria de donar uns recursos o altres perquè els comuns les puguin assumir. Així, ha indicat que la informació apareguda aquest dimarts al Diari d’Andorra fa referència a un dels molts documents de treball que s’han elaborat en els nou mesos de feina sobre aquest tema.

De la seva banda, el cònsol major de Canillo, Josep Mandicó, en representació dels comuns, ha indicat que és prematur opinar sobre la proposta que ha fet el Govern, que analitzaran en la propera reunió de cònsols, ja que han previst una reunió de treball durant aquella mateixa tarda. Mandicó ha explicat que durant la reunió s’ha desprès ‘bona voluntat’, i que no s’ha marcat cap calendari, sinó que ‘el temps ha de ser el necessari, ja que no és qüestió que per anar de pressa fem una cosa de la qual no estiguem convençuts’.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada