El Govern destinarà 200.000€ a la conservació del patrimoni cultural de la Vall del Madriu

madriuEl Ministeri de Cultura ha previst una partida de 200.000 euros per a “subvencions especials” destinades a obres de conservació i manteniment de les edificacions públiques o privades de la Vall del Madriu. Així ho ha anunciat el ministre de Cultura, Albert Esteve, durant la inauguració del Portal de la Vall, el nou centre d’acolliment de visitants de la Vall del Madriu que ha obert les portes a la plaça Lídia Armengol d’Andorra la Vella. L’objectiu d’aquest espai és donar informació del que es pot trobar a la vall (aigua, espècies animals i vegetals, paisatges i patrimoni cultural) i donar a conèixer per què és patrimoni de la humanitat, tot i que de moment l’accés al centre es farà sota demanda fins que es contracti personal. Durant l’acte d’inauguració, la directora de la comissió de gestió, Susanna Simon, ha explicat que el 70% dels visitants que té la vall entren pels accessos d’Escaldes-Engordany, i que de juny a octubre es van comptabilitzar 15.000 accessos per aquesta parròquia. 

El ministre de Cultura, Albert Esteve, ha explicat que en breu es tirarà endavant l’edicte pel qual tant particulars com els comuns puguin sol·licitar una subvenció per a la millora de les bordes, cabanes, orris o camins de la Vall del Madriu. Esteve ha indicat que la partida d’ajudes ascendeix a 200.000 euros per tal que puguin fer front al sobrecost que suposa fer arribar el material fins a la zona protegida. També ha afegit que en funció de la demanda que rebin, el mateix Govern podria destinar una part dels diners a l’estudi tècnic de l’estratègia d’accés, que es pot tirar endavant un cop feta la tasca de zonificació i el pla d’ús públic.

El ministre ha donat a conèixer aquesta partida durant l’acte d’inauguració del Portal de la Vall, un nou espai cedit gratuïtament pel Comú d’Andorra la Vella a la plaça Lídia Armengol per donar a conèixer la Vall del Madriu al visitant. L’espai, que disposa de panells amb informació i una zona on es projecta el documental sobre la vall i que ha tingut un cost de 52.000 euros, també tindrà un paper pedagògic i acollirà visites i tallers destinats als escolars. La part administrativa de la comissió de gestió, incloent el despatx de la directora, també s’ha traslladat a les dependències d’Andorra la Vella. Susanna Simon ha explicat que de moment les visites es podran fer sota reserva i, en funció de la demanda, més endavant es valorarà la possibilitat de contractar personal per poder oferir un horari fix d’obertura.

Des d’aquest gener, la presidència de la comissió de gestió recau en el Comú d’Escaldes-Engordany, i la seva presidenta, Trini Marín, ha explicat que, a diferència del Centre d’Interpretació de la Vall del Madriu, situat a Escaldes, aquest nou espai entra molt més en el detall del patrimoni natural i cultural que es pot trobar a la vall, així com dels seus diferents accessos. Les prioritats per aquest any, segons Marín, són definir l’accés que ha de tenir la vall, ja que els cortalans ho reclamen, fer l’ordinació sobre l’accés motoritzat, continuar promovent la tasca dels ecoguardes, i ampliar la instal·lació d’ecocomptadors. 

El 70% dels visitants accedeix a la Vall del Madriu per Escaldes-Engordany

Segons Susanna Simon, entre el juny i l’octubre del 2014, els comptadors situats als accessos d’Escaldes-Engordany van registrar unes 15.000 entrades, el que suposa un 70% del total de visitants a la Vall del Madriu. Aquesta xifra serà l’indicador base per veure com evoluciona l’afluència de visitants, i al maig iniciaran un estudi sobre la capacitat de càrrega de la vall. Un cop es tinguin els resultats, cap a finals d’any, es podrà determinar fins a quin límit es pot deixar l’accés lliure o pel contrari pot perillar la conservació i cal prendre mesures. Amb tot cas, amb les primeres xifres de visitants Simon ha assegurat que “estem lluny d’aquests màxims”.

Text i foto: ANA

TOTES LES NOTÍCIES