El Govern destina gairebé 300 mil euros per becar esportistes del país

El 13è cicle del programa d’Alt Rendiment d’Andorra (ARA) del ministeri de Cultura, Joventut i Esports beneficiarà 52 esportistes que rebran beques per un valor total de 291.516 euros. Una xifra més elevada respecte a l’any passat, quan es van atorgar 277 mil euros i en què estaven comptabilitzades les beques corresponents als esportistes de la Federació Andorrana de Muntanyisme, que enguany encara no s’han adjudicat perquè no ha acabat la temporada de competicions d’estiu. El secretari d’Estat d’Esports, Jordi Beal, ha destacat que aquest increment ve donat per l’augment dels ajuts en la categoria joves promeses, com a resultat al treball de tecnificació que porten a terme les diferents federacions.

Els becats es divideixen en diverses categories. El programa joves promeses aplega 16 esportistes, el programa destinat a les promeses 29 esportistes i un esportista està en règim de programa especial. Finalment també s’han atorgat ajudes a sis esportistes d’elit, que reben les quantitats més elevades, entre 12 i 18 mil euros anuals. La major part d’ells són esquiadors: Joan Verdú, Mireia Gutierrez, Irineu Esteve, Lluís Marin, Marc Oliveras i, en la categoria de muntanyisme, Xavier Areny. Més enllà d’aquests 52 esportistes, n’hi ha una quinzena que gaudeixen d’un programa d’estudis específic per a ells, per poder combinar esport i escola.

El programa té com a finalitat reconèixer el treball i l’esforç dels esportistes d’alt nivell i ajudar-los a millorar la qualitat del seu rendiment. Els criteris de selecció es basen en l’edat, els resultats esportius de l’última temporada, el grau d’assoliment dels objectius establerts la temporada passada, la progressió de la trajectòria esportiva, i els objectius per a la temporada vinent.

Pirineus-Barcelona 2030

Qüestionat pels passos que està tornant a fer la capital catalana per acollir els futurs Jocs Olímpics d’hivern 2030, el ministre portaveu, Jordi Cinca, ha celebrat la nova iniciativa i ha recordat que tot allò que representi “posar en valor el Pirineu és positiu”. Quant a una possible col·laboració, Cinca ha manifestat que no s’ha proposat en cap cas i que si es fa ja es valorarà. Tot i això, ha volgut recordar que encara s’està a molts anys vista i ha titllat el projecte encara “d’utopia”.