El Govern ha aprovat aquest dimecres dos programes, dotats amb un total de 7 milions d’euros, destinats a donar continuïtat al programa de finançament preferent d’empreses i negocis de nova creació, innovació, reconversió i projectes emprenedors, iniciat pel decret del 3 de març del 2010. Una vegada exhaurida la vigència d’aquest programa i tenint en compte el moment econòmic actual, el Govern, amb la finalitat d’incentivar l’economia del país, ha cregut oportú continuar oferint facilitats als emprenedors del país per dur a terme els seus projectes.

En aquest sentit, es dóna continuïtat al projecte de finançament privilegiat mitjançant l’aprovació de dos programes: un que pretén impulsar els sectors més tradicionals del teixit econòmic andorrà, amb una dotació de 2 milions d’euros, i un altre amb un vessant més innovador destinat a la creació de negocis, principalment en els sectors de les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC), la salut, el benestar i l’educació, en aquest cas dotat amb 5 milions d’euros. Ambdós programes tindran una vigència de dos anys a partir de l’endemà de la seva publicació al BOPA o fins a l’exhauriment dels imports establerts.

En el cas del programa per a emprenedors innovadors que vulguin crear noves empreses i desenvolupar negocis d’un alt valor afegit o d’alt interès nacional, així com desenvolupar sectors amb un alt potencial vinculats a la innovació, la salut, el benestar i l’educació, entre d’altres, l’import dels préstecs serà de fins a 250.000 euros. En aquest àmbit, es considera també l’opció d’atorgar més de 250.000 euros quan el projecte justifiqui un alt grau d’interès social i/o econòmic pel Principat. Els requisits són la creació, almenys, de cinc llocs de treball en un màxim de tres anys, o el fet que tinguin un component innovador. Els préstecs tindran un interès de l’euríbor a un any i una durada màxima per ser retornats de set anys.

Pel que fa al pla de suport financer a través de microcrèdits per crear empreses i negocis, i per ampliar, millorar o reconvertir negocis ja existents, es tindrà en especial consideració els col·lectius que poden patir més dificultats a l’hora d’accedir al crèdit, com ara els joves, les persones amb alguna discapacitat i les persones d’edat avançada, entre altres. En aquest cas, l’import màxim dels préstecs serà de 18.000 euros per l’ampliació, millora o reconversió d’un negoci ja existent (import avalat del 100%) i de 35.000 euros per l’obertura d’un nou negoci (import avalat del 90%). La durada màxima dels préstecs, amb un interès d’euríbor a un any, serà de tres anys.

Els interessats en aquests programes podran sol·licitar la documentació i lliurar els impresos i la documentació requerida al servei de Tràmits del Govern. Aquesta documentació serà valorada per la Comissió Mixta i, en el cas de ser considerada favorablement, el sol·licitant disposarà de dos mesos per dirigir-se a l’entitat bancària que esculli per formalitzar el crèdit. Un cop formalitzat el crèdit, el beneficiari disposarà de tres mesos per iniciar el projecte.

La Comissió Mixta s’encarregarà d’analitzar i aprovar o denegar els projectes presentats i es composarà dels següents membres: dues persones designades per ADI, SAU; dues persones designades per la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis d’Andorra (CCIS); dues persones designades per l’Associació de Bancs d’Andorra (ABA) i dues persones designades per l’Administració general.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada