pas-casa

Les  mesures urgents de neteja i contenció dels vessaments al riu d’Arinsal i Arieja de principis d’anys han suposat per al Govern un total de 32.703 euros, que ha de pagar a les empreses que es van fer càrrec d’aquestes actuacions. Un cop es determini qui és el causant d’aquests vessaments, s’haurà de fer càrrec d’aquests costos, tal com recorda el director general de Medi Ambient i Sostenibilitat, Marc Rossell, destacant les actuacions que es duen a terme en cas de vessament i que sovint suposen que l’Executiu hagi de pagar els treballs de descontaminació per després reclamar aquests diners al culpable dels fets. De manera paral·lela, el porta a porta per informar els propietaris de les seves obligacions sobre els dipòsits d’hidrocarburs ja arriba a totes les parròquies.

El Ministeri de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat ha destinat un total de 32.703 euros a finançar les actuacions d’emergència que han efectuat dos empreses especialitzades i que han estat necessàries en els vessaments d’hidrocarburs als rius d’Arinsal i Arieja que van tenir lloc a principis d’any. Tal com recorda el director general de Medi Ambient i Sostenibilitat, Marc Rossell, quan es donen vessaments d’aquest tipus és habitual que el Govern es faci càrrec de les accions més immediates que calen per a la contenció i alhora fer la neteja de la zona. Posteriorment, un cop determinat qui és el causant del vessament, tots aquests costos se li reclamen.

Rossell explica que un cop es dóna un vessament, de manera immediata se solen aplicar unes mesures per part dels Bombers i que posteriorment tot sovint calen altres actuacions que requereixen la intervenció d’empreses especialitzades. De manera paral·lela a aquestes mesures de contenció i neteja cal anar fent un seguiment i també arrenca una investigació poder determinar el causant del vessament, que ha de ser, de fet, qui es faci càrrec dels costos.

El director de Medi Ambient destaca que cada cas és diferent i que hi poden haver moltes casuístiques, fins i tot que arribi a la Batllia, cas que el responsable no es vulgui fer càrrec de les despeses. En els casos concrets d’Arinsal i l’Arieja, un dels causants ja ha estat requerit i l’altre expedient es troba en curs. Totes dues actuacions de neteja han estat publicades al Butlletí Oficial del Principat d’Andorra perquè els diners que ha de pagar el Govern superen la quantitat per la qual l’Executiu pot fer una contractació directa i per això es publicita aquesta inversió.

Cal recordar que ara fa uns mesos el Ministeri de Medi Ambient va iniciar un porta a porta per informar els propietaris sobre les obligacions quant a les instal·lacions d’hidrocarburs i que des de llavors hi ha hagut un increment de demandes de plaques, que és el que certifica que compleixen els requisits normatius. Aquesta actuació ja arriba a totes les parròquies després d’haver-se iniciat en “zones més sensibles”.

(Text i foto: ANA)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada