El Govern desaconsella viatjar als països afectats per l’Ebola

El Govern desaconsella viatjar als països afectats pel brot d’Ebola de l’Àfrica a excepció de situacions d’extrema necessitat. En aquests moments, l’epidèmia de febre hemorràgica d’Ebola sacseja Guinea Conakry, Libèria, Sierra Leone i s’han presentat casos a Nigèria.

L’Ebola és una malaltia que es transmet a l’home des d’animals salvatges i també de persona a persona  a través del contacte directe amb sang, secrecions, teixits, òrgans o altres fluids corporals de persones vives o mortes infectades.

La transmissió per contacte sexual pot donar-se fins a 7 setmanes després de la recuperació clínica. La transmissió de persona a persona es considera el principal mode de transmissió sent la fase final de la malaltia la que suposa un risc major per al contagi.

Els primers símptomes poden aparèixer entre 2 i 21 dies (8 dies de mitjana) després de la infecció i les persones malaltes només són contagioses després de l’aparició dels primers símptomes (febre, dolors musculars, diarrees i vòmits). Els cadàvers d’animals o persones infectades també poden transmetre la malaltia.

En cas d’haver de viatjar a les zones afectades es recomana:
·    Consultar la situació del brot i les recomanacions presents a la pàgina web de la OMS en l’enllaç següent:  http://www.who.int/csr/don/archive/disease/ebola/en/
·    Tots els viatgers que s’hagin de desplaçar a aquesta zona geogràfica s’haurien d’inscriure al Registre de viatgers del Ministeri d’Afers Exteriors.  
·    El Ministeri d’Afers Exteriors recomana a més a tots els viatgers que consultin la pàgina web del Ministeri d’Afers Exteriors francès i del Ministeri d’Afers Exteriors espanyol, on disposaran de tota  informació útil actualitzada al respecte de l’evolució de l’epidèmia.

MAE Francès:

http://www.diplomatie.gouv.fr/fr/conseils-aux-voyageurs/infos-pratiques-20973/article/virus-ebola-guinee-forestiere

MAE Espanyol:

http://www.exteriores.gob.es/Portal/es/ServiciosAlCiudadano/SiViajasAlExtranjero/Paginas/RecomendacionesDeViaje.aspx

En el cas que un ciutadà andorrà es trobés en situació d’emergència en aquesta zona preguem contacti directament amb el Ministeri d’Afers Exteriors als següents números de telèfon:

Horari laboral : + 376 875 704

Fora de l’horari laboral o caps de setmana: +376 324 292
Un cop a la zona és necessari respectar les següents recomanacions:
·    No viatjar al nucli de l’epidèmia.
·    No manipular ni consumir carn de caça o d’animals salvatges.
·    Respectar sistemàticament les regles bàsiques d’higiene i rentar-se les mans sovint.
·    Evitar el contacte directe amb persones malaltes, especialment amb les secrecions de les persones que presentin febre alta, problemes digestius o hemorràgies.
·    Evitar llocs i esdeveniments amb una alta concentració de persones.
·    En cas de presentar símptomes, encara que només sigui febre, cal consultar els serveis sanitaris.
Un cop finalitzat el viatge i en cas de presentar símptomes com febre, o qualsevol altre compatible amb la malaltia cal posar-se en contacte amb el Servei d’Urgències Mèdiques (SUM) al telèfon 116 i advertint de l’estada a l’Àfrica Occidental.