El Govern denega gairebé el 60% dels crèdits de finançament preferent sol·licitats per emprenedors

El Govern va engegar un programa de finançament preferent per a empreses al març del 2010, i des d’aleshores s’han anat concedint crèdits avalats per l’Executiu a aquells emprenedors que han volgut muntar el seu negoci. El programa compta amb una dotació de 12,5 milions d’euros, i des que es va aprovar ja se n’han atorgat més de 3,5 milions, a un total de 38 empresaris. Aquesta xifra, però, respon al 42% dels empresaris que ho han sol·licitat, ja que a l’altre 58% se’ls ha denegat. Segons ha informat el director de l’Andorra Desenvolupament i Inversió (ADI), Carles Aleix, el motiu pel que es deneguen la majoria de les sol·licituds és que es dubta de la rendibilitat del projecte emprenedor.

Tal com afirma el director de l’ADI, Carles Aleix, el suport d’aquest organisme als emprenedors és un gran aval a l’hora de demanar els crèdits de finançament preferent del Govern. De fet, dels 38 beneficiaris, una quinzena són emprenedors avalats per l’ADI que han participat en el premi Innovadors i que l’entitat ha considerat que tenen projectes rendibles i amb futur.

Tot i així, la selecció no és fàcil, i Aleix assegura que en moments de crisi costa molt saber quines empreses funcionaran o no. De fet, de la norantena de sol·licitants que han demanat aquests crèdits des del maig del 2010, se n’han atorgat a 38 persones. El principal motiu pel que es deneguen són els dubtes pel que fa a la rendibilitat del projecte. En aquest sentit, el pla d’empresa és fonamental, ja que no es concedeix cap ponència ni entrevista als sol·licitants, i és en funció del programa que es valora si el negoci pot ser fructífer o no. Tot i això, Aleix reconeix que en alguns casos hi pot haver una molt bona idea sense un pla d’empresa al darrera i que funcioni bé.

El més preocupant, però, és que en diverses ocasions es troben plans d’empresa bons que ‘haurien de funcionar però no se’n surten’, i és aquest context de crisi el que fa dubtar a l’hora de valorar el futur dels negocis.

Per això, els beneficiaris d’aquests crèdits han d’intentar demostrar el millor possible que podran retornar els diners que se’ls deixen amb uns interessos ‘molt avantatjosos’. Per ara, encara hi ha un marge ampli per concedir aquests crèdits ja que la partida prevista és de 12,5 milions d’euros i se n’han concedit 3,5.

Aquest programa de finançament preferent va ser engegat pel Govern al març del 2010 amb la voluntat de permetre que aquells empresaris que vulguin engegar projectes amb futur ho puguin fer sense veure’s aturats per manca de crèdits. Per aquest motiu, els ajuts es concedeixen a les persones que formen part de col·lectius que habitualment tenen més dificultats d’accés a crèdits. Una comissió formada per membres de la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis, de l’ADI, l’Associació de Bancs d’Andorra i el Govern, és la que avalua la conveniència d’atorgar-los, i el tipus d’interès que es paga és de l’euríbor a un any, amb una durada màxima de set anys.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.