El Govern demanarà als operadors turístics que reforcin el nombre de supervisors al Pas de la Casa

El  ministeri de Turisme s’ha compromès, aquest dilluns en una nova reunió de la taula transversal d’oci nocturn del Pas de la Casa, a demanar als operadors turístics que reforcin el nombre de supervisors dels grups de turistes que fan estada en aquesta població durant l’hivern, amb l’objectiu de reduir els aldarulls i els comportaments incívics. El ministre de Turisme, Francesc Camp, ha explicat que de moment serà una qüestió de “bona voluntat”, ja que els contractes amb els operadors ja estan tancats des d’abans de l’estiu, però tot i això confia que de cara a aquesta temporada d’esquí ja es pugui implementar alguna mesura. Pel que fa a la modificació legislativa que ha d’endurir les sancions per aldarulls a la via pública, el Govern preveu entrar-la a tràmit parlamentari com a màxim durant el període de sessions vinent, de manera que encara no serà d’aplicació aquest hivern.

La taula transversal d’oci nocturn al Pas de la Casa continua avançant per implementar mesures que redueixin els comportaments incívics provocats per l’elevat nombre de turistes que rep aquesta població durant l’hivern. Aquest dilluns s’ha reunit per tercera vegada i ha acordat que el ministeri de Turisme es trobarà durant el mes vinent amb els principals operadors turístics per informar-los de les normes de seguretat vigents i per demanar-los que reforcin el nombre de supervisors o controladors que són els encarregats de gestionar els grups de turistes. La mesura va en paral·lel a la implantació, per part del comú d’Encamp, d’agents cívics que estiguin permanentment al Pas de la Casa i que s’encarreguin d’evitar aldarulls a la via pública. La implantació d’aquesta figura s’acabarà de concretar en funció de com vagi la reunió amb els operadors.

El ministre de Turisme, Francesc Camp, que per primera vegada ha participat en la reunió, ha avisat però que per a aquesta temporada d’hivern serà una qüestió de “bona voluntat”, ja que els acords amb els operadors turístics ja estan tancats des d’abans de l’estiu. De cara a la negociació de l’any vinent ja es concretarà si cal establir l’obligació de disposar d’aquests controladors, i el nombre necessari en funció del nombre de turistes. De fet, Camp ha indicat que a la reunió d’aquest dilluns hi ha participat un operador que porta turistes francesos i que ja disposa d’un o dos supervisors per grups de 100 persones. “No vull marcar-ho com un estàndard, perquè més que un percentatge lineal, quan fa falta és quan estem parlant de volums importants”, ha afegit el ministre.

De la seva banda, el cònsol major d’Encamp, Jordi Torres, considera que aquesta mesura és important, perquè les empreses que ja treballen en aquest sentit “faciliten molt la feina i eviten aldarulls quan els turistes surten de les discoteques”. A banda de controlar els comportaments incívics a la sortida de les discoteques, aquests agents també han de poder controlar els turistes durant el dia, mentre esquien o es troben a l’interior dels hotels i apartaments. A més, també hi ha la intenció de posar mecanismes per identificar a quin operador pertany cada turista.

Torres també ha avançat que es continua treballant en l’elaboració d’un manual de bones pràctiques, i que es vol tancar en les properes setmanes un cop s’hagin reunit amb els gerents dels locals d’oci nocturn. Si no es pot tancar abans de la temporada d’hivern, igualment tenen la intenció de repartir uns fulletons informatius amb les normes bàsiques de civisme.

El cònsol també ha indicat que a mitjans de l’any vinent el comú tindrà enllestida la modificació del Pla d’ordenació i urbanisme (POUP), que ha d’incloure, entre d’altres aspectes, la descentralització de les discoteques al Pas de la Casa.

Jordi Torres ha assegurat que “anem avançant”, però també ha reconegut que hi ha qüestions que pensaven resoldre amb més celeritat “i no ha pogut ser així”. És el cas de la modificació legislativa que es vol dur a terme per endurir les sancions als establiments que no compleixin la normativa. El ministre Camp ha reconegut que la feina s’ha endarrerit i que no serà aplicable aquesta temporada, ja que entrarà a tràmit parlamentari durant aquest període de sessions parlamentàries o com a màxim el següent.

Pel que fa a la vigilància policial, Torres considera factible la creació de patrulles mitxes entre agents de circulació i policia de cara a aquest hivern. De la seva banda, el ministre ha dit que de moment Interior no es pot comprometre a augmentar el nombre d’efectius, fins que no s’incorporin al cos els agents que es troben en període de formació. En tot cas, ha garantit que com a mínim es mantindrà el mateix nombre d’efectius que l’hivern passat.

Finalment, Francesc Camp ha volgut remarcar que tot el treball per millorar el comportament dels turistes del Pas de la Casa s’ha de fer de forma conjunta amb Saetde -que aquest dilluns no ha estat present a la reunió- i també amb els representants dels allotjaments turístics, ja que cal tenir en compte que una part dels visitants arriben al Pas de la Casa perquè han contractat directament i sense intermediaris els forfets o l’allotjament.

ANA

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada