El Govern ha decidit demanar a la Batllia adherir-se a la causa penal que està oberta en l’afer BPA arran dels presumptes casos de blanqueig de capitals per exigir ser rescabalat tant des del punt de vista moral com material. D’aquesta manera, tal com ha comentat el ministre portaveu, Jordi Cinca, ara s’ha pres aquesta decisió que suposa un primer pas perquè l’Estat pugui ser admès com a actor civil i, per tant, pugui tenir dret a demanar una indemnització pels danys soferts. Cinca ha posat en relleu que es va viure una situació “crítica” que va posar fins i tot el país en perill i que, per tant “no tindria cap sentit” que no “s’exigissin les responsabilitats” que s’escaiguin a les persones que “han provocat aquesta situació”. És, tal com ha conclòs, “una qüestió de responsabilitat”.

El Govern ha demanat a la Batllia poder-se adherir a la causa penal que està oberta en el marc de l’afer BPA per poder-se constituir com a actor civil i, d’aquesta manera, demanar ser rescabalat pels danys materials i morals soferts. El ministre portaveu ha anunciat aquesta decisió en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres d’aquest dimecres i ho ha definit com una “qüestió de responsabilitat”.

D’aquesta manera, Cinca ha recordat que arran d’aquest afer es va viure una situació “crítica” que va posar fins i tot el país en perill i, per tant, des de l’Executiu s’ha considerat que “no tindria cap sentit” que no “s’exigissin les responsabilitats” que siguin pertinents a les persones que “han provocat aquesta situació”, tal com ha remarcat.

Cinca ha posat en relleu que aquesta petició, que s’ha formulat aquest dimecres mateix a la Batllia, és un primer pas per poder-se constituir com a actor civil i que si aquesta demanda és acceptada ja s’aniran concretant certs aspectes com per exemple la quantitat exacta que es pot arribar a reclamar. Sobre quina quantitat podria arribar a ser, Cinca ha recordat que hi ha costos que són “evidents” com per exemple els assessoraments jurídics que han estat necessaris. I pel que fa al perjudici moral, Cinca ha fet èmfasi en com la “reputació” del país s’ha vist afectada per aquesta qüestió ja que en cert moment no només es va posar en perill la plaça financera sinó el país en general. “Hem hagut d’assumir costos i riscos molt importants”, ha destacat.

També ha remarcat que s’ha pres aquesta decisió un cop s’ha treballat perquè el procés de resolució “fos exitós” garantint l’estabilització i evitant el contagi sistèmic, vetllant pels interessos dels clients i dels treballadors i garantint l’activitat de l’entitat pont. Un cop s’ha considerat que això estava encarrilat, és a dir, un cop la situació es comença a “estabilitzar” es pren aquesta decisió per defensar “els interessos del país”. També ha recordat que fins ara el Govern s’havia anat defensant davant de les demandes que les diferents parts han anat interposant, però que ara es fa “un pas més”. Finalment, ha assenyalat que si finalment és actor civil, també tindrà dret a tenir accés a tota la informació del sumari.


Informe de l’INAF

Pel que fa a les accions judicials, el ministre també ha estat qüestionat pels mitjans de comunicació sobre la resolució del Tribunal Constitucional que demana el lliurament de l’informe de l’INAF que fa referència a la inviabilitat de l’entitat BPA. Cinca ha estacat que el document el que fa és posar en relleu, a data 24 d’abril del 2015, que a criteri de l’INAF l’entitat no era viable i que en base això des de l’AREB es va prendre la decisió que es va creure més adient, seguint la llei. També ha manifestat l'”absolut respecte” al que diu la resolució del Constitucional afirmant que la sentència s’haurà de complir.

Quant al fet que Rosa Ferrer sigui la lletrada de Raiffeisen.ad, ha destacat que com a professional del dret pot fer el que cregui oportú si bé ha recordat que com a ministra a l’inici de la legislatura va “viure els debats interns” i va prendre part en el procés per a trobar la solució a aquest afer.

Reitera les accions per les informacions sobre Orfund
A l’últim, i pel que fa a la possibilitat que Cinca, personalment, es querelli contra mitjans de comunicació per les informacions aparegudes sobre la seva vinculació a Orfund i les activitats d’aquesta empresa, ha reiterat que la qüestió està en mans dels seus assessors jurídics i que tirarà endavant les accions que li “aconsellin”. Ha remarcat que es tracta en molts casos d’insinuacions que no són certes i ha volgut deixar el tema aquí ja que és “gairebé nociu incidir sobre aquesta qüestió absolutament deplorable”.

Text i foto: ANA

1 comentari

  1. Els Cinca no para de fer nous amics cada dia que passa.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada