El Govern decreta un dia de dol nacional per la mort d’Òscar Ribas

Una reunió entre els excaps de Govern Pintat, Ribas, forner Bartumeu i Martí, en la que també participa Saboya
Els excaps de Govern Pintat, Ribas, Forné, Bartumeu i Martí, reunits també amb Saboya. Foto: SFG/ARXIU

El Govern d’Andorra declara un dia de dol nacional amb motiu de la defunció de qui fou Òscar Ribas Reig, primer cap de Govern d’Andorra. El cap de Govern, Xavier Espot, ha expressat les mostres de condol en nom de l’Executiu i de tot el poble andorrà, que ha destacat especialment “les seves grans contribucions a la conformació de la institució del Govern i la consolidació definitiva del Principat d’Andorra com un Estat de dret, democràtic i social”. Espot també ha remarcat el seu caràcter humanista i la seva visió de futur.

Òscar Ribas va ser el primer cap de Govern d’Andorra, un càrrec que va assumir de 1982 a 1984. Posteriorment va jurar tres cops més per encapçalar l’Executiu entre 1990 i 1992, entre 1992 i 1993 –durant la primera legislatura constitucional– i finalment el 1994. Precisament, Ribas va ser un dels més destacats impulsors de la Carta Magna i, amb ell al capdavant, Andorra va ingressar a les Nacions Unides. Va ser el primer mandatari que va parlar-hi en català.

A banda de cap de Govern, Òscar Ribas també va ser conseller general en dues ocasions, entre 1972 i 1979, i ambaixador especial per desenvolupar les relacions amb Europa entre el 2009 i el 2015.

 

24 hores de dol nacional i tres dies de banderes a mig pal

El dia de dol nacional s’inicia aquesta mitjanit i durarà tota la jornada de diumenge. A més, les banderes dels edificis oficials hauran de romandre a mig pal el diumenge de dol nacional i els dos dies posteriors.

A banda, s’habilitarà un llibre de condolences a la planta baixa de l’Edifici Administratiu de Govern perquè tothom qui ho vulgui pugui deixar-hi un missatge. Estarà disponible el dilluns –entre les 10 i les 14 hores i entre les 15 i les 17 hores– i dimarts –des de les 8 hores fins a les 17 hores ininterrompudament–.

El funeral serà demà diumenge a les 10 del matí a l’església de Sant Julià i Sant Germà de Sant Julià de Lòria i serà oficiat pel copríncep i arquebisbe d’Urgell, Joan-Enric Vives i Sicília. A causa de les mesures preventives relacionades amb la pandèmia de SARS-CoV-2, l’aforament estarà restringit.

TOTES LES NOTÍCIES