Els dissenyadors d’Andorra podran presentar-se, a partir d’aquest dimecres 20 de març i fins l’11 d’abril, al concurs nacional que acabarà definint quina és la imatge de les monedes d’euro andorranes. En concret el concurs és per a tres dissenys: el de la moneda d’1 euro; el de les monedes de 50, 20 i 10 cèntims; i el de les monedes de 5, 2 i 1 cèntim. La imatge de la peça de dos euros serà la de l’escut d’Andorra. L’objectiu és que el dia 1 de gener del 2014 estiguin ja en circulació un total de 6,5 milions de monedes per valor de 2 milions d’euros, un 20% de les quals quedaran reservades per a col·leccionistes i que serviran per sufragar els costos de tot el procés.

Seran tres els dissenys que hauran de presentar tots aquells creadors del país -ja sigui persona física o jurídica- per a la imatge dels diferents lots de monedes de l’euro andorrà que s’encunyaran per valor de 2 milions d’euros.

A excepció de la moneda de 2 euros, que comptarà amb la imatge de l’escut d’Andorra i que no entra a concurs públic, els dissenyadors hauran de presentar les seves propostes per a la moneda d’1 euro sota la temàtica de la Casa de la Vall, ja sigui vista des de l’exterior o amb elements interiors; per a les monedes de 50, 20 i 10 cèntims la temàtica és l’art romànic del país; i per a les monedes de 5, 2 i 1 cèntim la temàtica pot girar a l’entorn de paisatges, natura, fauna i flora.

Els dissenys, segons ha explicat el ministre Portaveu del Govern, Jordi Cinca, han de ser ‘una reproducció fidedigna del que representen’ i no es permeten dissenys abstractes. Com totes les monedes de la resta de països les dotze estrelles que defineixen Europa envoltaran el disseny, hi figurarà l’any d’emissió (2014) i el nom de l’estat, Andorra.

Els dissenyadors que es presentin al concurs, que aquest dimecres sortirà publicat al BOPA, han de presentar dissenys per als tres lots de monedes d’euro, tot i que l’adjudicació posterior es realitzarà lot per lot.

No és un fet habitual que els països convoquin concursos públics per elaborar els dissenys de les seves monedes, però Jordi Cinca ho ha justificat dient que ‘ens ha semblat que era un fet simbòlic, un pas endavant més de la vocació europea d’Andorra, i ens ha semblat important fer participar a tots els ciutadans que ho creguin oportú i tenir l’oportunitat de passar a la petita història d’Andorra sent dissenyadors de les primeres monedes que va emetre Andorra’.

Serà un jurat presidit pel ministre de Cultura, Albert Esteve, i format per tècnics dels Ministeris de Finances i de Cultura, així com algun representant de l’INAF, els qui valoraran les propostes presentades i faran arribar al Govern el disseny guanyador perquè aquest l’aprovi el dia 24 d’abril.

L’objectiu és que el dia 1 de gener del 2014 estiguin ja en circulació un total de 6,5 milions de monedes per valor de 2 milions d’euros, un 20% de les quals quedaran reservades per a col·leccionistes. Precisament el rendiment que se’n tregui de la venda d’aquest 20% als col·leccionistes, ha explicat Cinca, ha de servir per sufragar les despeses de tot el procés.

Els concursants guanyadors de cada un dels tres lots obtindran un premi de 2.000 euros com a premi. Els concursants tenen temps de presentar els dissenys fins el dia 11 d’abril, el 16 s’obriran les pliques, i després que el 24 l’hagi aprovat Govern, s’enviaran als gravadors perquè en validin la viabilitat. Un cop s’hagi rebut la validació dels tècnics es farà l’aprovació final dels dissenys el dia 27 de maig.

Posteriorment s’ha d’enviar a la UE perquè en faci també la validació definitiva que, un cop obtinguda, ha de permetre el 15 de juny iniciar l’elaboració dels encunys a les cases de la moneda d’Espanya i de França.

Es preveu que el 15 de setembre ja es tinguin les primeres monedes perquè a partir d’aleshores i fins al novembre es faci la producció completa. Entre el novembre i el desembre d’enguany se’n farà la distribució i el dia 1 de gener del 2014 ja estaran llestes per a la seva circulació.

En total s’encunyaran 6.480.000 monedes repartides de la següent manera: 400.000 de 2 euros; 580.000 d’1 euro; 500.000 de 50 cèntims; i un milió de cada una dels valors de 20, 10, 5, 2, i 1 cèntim.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada