Aquest dimecres 24 d’abril se celebra el dia internacional de la sensibilització vers el soroll. El Govern, mitjançant el Centre Andorra Sostenible, posa a disposició dels centres educatius una sèrie de tallers i de recursos per treballar aspectes relacionats amb el soroll, amb l’objectiu de conscienciar els escolars sobre aquesta problemàtica com a factor de contaminació ambiental i fomentar comportaments saludables que afavoreixin el civisme acústic.

Des del 2009, el departament de Medi Ambient efectua diversos cops l’any una sèrie de mesures diürnes de soroll en més de 70 punts del país de manera a disposar de dades sobre el soroll existent a Andorra, les seves fonts i la seva evolució.

Les dades obtingudes, que s’agrupen en tres blocs: rural, urbà, i trànsit, són inferiors a 55 decibels en zones rurals (que equivaldria als nivells assolits en una conversa normal), d’entre 55 i 70 decibels en zones urbanes i superiors a 70 decibels en zones properes al trànsit de vehicles. Els resultats més destacables d’aquests 4 anys de mesures són una millora dels nivells acústics en zones urbanes i una estabilitat dels nivells acústic en les altres zones.

En èpoques de desgel (de març a maig), el soroll de fons del país també s’incrementa degut al soroll que provoca el riu. La resta de l’any el que provoca més soroll són les activitats antròpiques, com ara els desplaçaments, les activitats i les obres.

Un dels mesos amb menys soroll de l’any és el mes d’agost, quan el riu baixa més calmat i l’activitat dins Andorra és més reduïda (sense transport escolar, obres parades, molts habitants de vacances, etc.) malgrat la important afluència de turistes. El nucli urbà més silenciós és Canillo, on les dades mostren la gairebé absència de soroll, probablement pel fet que el riu dins del nucli baixa amb poc cabal i molt laminat.

Com a dades més destacables, cal remarcar que els punts mesurats més sorollosos del país són les avingudes amb fort trànsit com ara l’avinguda Francesc Cairat de Sant Julià i l’avinguda Tarragona d’Andorra la Vella.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada