El Govern considera que el Consell d’Europa no ha entès la realitat andorrana en matèria d’integració dels discapacitats

El Govern ha valorat aquest divendres les conclusions de l’informe de seguiment de la Carta Social Europea del Comitè Europeu dels Drets Socials del Consell d’Europa. La directora d’Afers Multilaterals, Gemma Cano, la directora del Departament de Treball, Maria Geli, la directora de Suport a l’Ensenyament, Mercè Cabré, i l’assessor de Benestar, Ramon Nicolau, han valorat positivament que el comitè hagi emès nou conclusions de conformitat, a diferència de les quatre que van obtenir en l’informe anterior, però s’han mostrat sorpresos pel fet que no hagin donat conformitat en aspectes d’integració dels discapacitats en l’educació i el món laboral. En aquest sentit, el Govern creu que hi ha hagut un problema d’incomprensió de la realitat andorrana, ja que per exemple, dels 134 alumnes discapacitats que hi havia el 2010, 126 estaven escolaritzats en un entorn ordinari. El Govern també considera que el programa Agentas d’integració al món laboral funciona correctament, ja que dels 139 treballadors que tenia al 2010, 105 estaven integrats en empreses ordinàries. En canvi, sí que reconeixen que cal avançar a l’hora d’oferir als discapacitats espais de lleure, així com per tenir un transport públic adaptat.

El Govern ha volgut ressaltar aquest divendres la sorpresa que els ha produït algunes de les conclusions de l’informe de seguiment de la Carta Social Europea. La directora d’Afers Multilaterals i Cooperació, Gemma Cano, ha assegurat que consideren que hi ha hagut una incomprensió per part del Comitè Europeu dels Drets Socials en alguns aspectes de la realitat andorrana, i que aquest sentiment queda reforçat amb les opinions dissidents del president del Comitè, Luís Jimena, contra tres dels quatre punts desfavorables. Per aquest motiu, el Govern enviarà un informe amb les explicacions pertinents abans que ho hagin de fer obligatòriament d’aquí a quatre anys, quan s’ha de fer una nova avaluació.

En matèria d’educació, la directora de Suport a l’Ensenyament, Mercè Cabré, s’ha mostrat sorpresa per les conclusions desfavorables, que ha qualificat d’injustes, tenint en compte que la majoria dels escolars discapacitats del país estan integrats a l’escola ordinària. Concretament, el 2010 hi havia 134 escolars discapacitats, dels quals 124 estaven en un entorn ordinari i només 10 estaven escolaritzats a l’Escola Especialitzada Nostra Senyora de Meritxell pel fet de presentar una discapacitat més severa. Actualment, la proporció és similar, amb 126 discapacitats integrats a les escoles i 11 a l’EENSM. A més, Cabré ha assegurat que els casos de discapacitats que han de ser atesos a l’hospital o als seus domicilis, que és un dels aspectes que el Comitè valora negativament, són molt puntuals i en tot cas no són situacions permanents.

En l’àmbit laboral, la directora de Treball, Maria Geli, ha celebrat que el Consell d’Europa hagi reconegut els esforços d’Andorra fets en matèria de polítiques actives d’ocupació, així com l’establiment d’una prestació per desocupació involuntària. En canvi, pel que fa a l’apartat sobre discriminació en el treball, en el qual el Comitè ajorna la seva decisió, Geli també ha valorat positivament que no emetin una conclusió negativa a diferència de l’informe anterior. Segons la directora de Treball, la informació que es requereix són qüestions i procediments que no tenen sentit a Andorra per les dimensions del país, com ara que s’aporti la jurisprudència conforme s’aplica la inversió de la càrrega de la prova quan una persona ha estat víctima de discriminació, un tecnicisme que segons Geli, mai no s’ha hagut d’aplicar a Andorra.

D’altra banda, en matèria de benestar, Ramon Nicolau també ha assegurat que hi ha hagut un problema de comprensió en relació als programes d’insersió laboral i d’orientació professional dels discapacitats, i per això l’informe conclou que aquest dret no està plenament garantit a Andorra. Nicolau considera que el programa Agentas, finançat pel Govern, funciona correctament, i que una prova d’això és que al 2010 hi havia 139 persones treballant amb un contracte protegit, 105 de les quals en empreses ordinàries. Tot i això, ha reconegut que la majoria de les empreses prefereixen que la fórmula de contractació sigui a través d’Agentas pels beneficis que comporta, com les exempcions en matèria de seguretat social.

Nicolau també ha reconegut que cal millorar l’accés a la cultura i el lleure dels discapacitats, i és per aquest motiu que des d’aquest Nadal s’ha començat a treballar per garantir el servei d’esplai per als majors de 12 anys. Igualment, també cal resoldre l’accessibilitat al transport públic, i és per això que serà una condició obligatòria per a les noves concessions del 2014.

1 comentari

  1. Una vegada més es constata que els polítics, i pel que veig també els tècnics, viuen una mica allunyats de la realitat social. Fins i tot s’atreveixen a titllar de “tontos” els membres del Consell d’Europa que han fet l’estudi. A veure si fan més feina, que és pel que se’ls està pagant i no busquin més excuses. L’altre dia es queixaven les associacions de discapacitats i ara és un organisme de la reputaciò del Consell d’Europa el que afirma que no es fa prou pels discapacitats. Ànim, i a veure si els arbres no els impedeixen veure el bosc!

Comments are closed.

TOTES LES NOTÍCIES