cincaEl Govern ha decidit congelar els sous de tots els funcionaris de cara al 2014 i tornar a aplicar l’augment de l’IPC només a aquelles pensions que se situïn per sota del salari mínim interprofessional. La congelació dels sous afectarà a tots els treballadors de l’Administració i també a les societats públiques i parapúbliques. Així ho ha anunciat el ministre de Finances, Jordi Cinca, en el marc de la presentació del projecte de llei del pressupost que ha entrat a tràmit parlamentari aquest mateix dimarts. El text preveu, tal com ja havia anunciat Cinca, uns ingressos globals de 363 milions d’euros i unes despeses de 405 milions d’euros. Així, el dèficit se situa en 41,9 milions d’euros, dels quals el 70% correspon a despeses financeres i d’amortització de deute. Cinca ha destacat que per al 2014 s’ha aconseguit canviar la tendència de les despeses de personal, que per primer cop es redueix, mentre que s’ha mantingut el pressupost destinat a educació i s’han incrementat les polítiques sociolaborals.

Amb al intenció de mantenir la línia de reducció de dèficit, el ministre de Finances i Funció Pública, Jordi Cinca, ha presentat, aquest dimarts, un pressupost per al 2014 amb una reducció de la despesa del 0,88% en relació a l’any anterior, el que representa 3,5 milions menys de despesa que al 2013. Això s’aconsegueix, sobretot gràcies a la reducció de les despeses financeres, que baixen en 4,1 milions d’euros.

Cinca ha indicat, però, que la voluntat de seguir ajustant la despesa corrent s’ha fet accentuant-ho més en alguns sectors.

Una de les mesures que s’han pres per evitar que la despesa vagi a l’alça és la congelació dels salaris de l’Administració Pública i les societats públiques i parapúbliques. Això afectarà, tal com ha indicat Cinca, a tots els salaris i no només als superiors a 2.000 euros com s’havia fet al 2013, ja que considera que ‘el sector privat ja fa temps que aplica com a mínim aquesta congelació, i no seria de rebut que l’administració pública no seguís el mateix camí’.

En el mateix sentit, les pensions sí que es veuran incrementades amb l’IPC quan es trobin per sota del salari mínim interprofessional, però aquelles que el superin també es congelaran, de la mateixa manera que ja s’havia fet en el pressupost del 2013.

La congelació dels sous és una de lesmesures que permet que per primera vegada la partida de despeses de personal sigui inferior a la de l’any anterior, i així se situa en els 96,69 milions d’euros, un 0,65% menys que el 2013.

D’altra banda, Cinca ha indicat que s’ha reduït un 4,16% el que reben les institucions. Això es veu, sobretot en la rebaixa de la transferència a la CASS, que baixa un 10,3% per la rebaixa de la branca general. També baixen de manera destacada les transferències al Consell General, en un 14,82% i a l’ADI en un 41,5%, ja que l’any passat s’havia de pagar el contracte amb Monitor Group.

En canvi s’augmenten algunes partides relacionades amb educació i polítiques sociolaborals, com són les beques, que pugen un 12,99%, els programes d’acció social, amb un 4,45%, els sociolaborals, amb un 6,07%, i els ajuts a les famílies que s’incrementen un 5,86%. També s’incentiven alguns plans de reactivació de sectors econòmics, com la rehabilitació d’edificis, amb un pressupost d’1 milió d’euros, la renovació del parc d’automòbils, també amb 1 milió d’euros, i el suport als productes autòctons amb 150.000 euros.

Quant a les inversions, com ja s’havia anunciat pugen un 10%, situant-se en els 51,5 milions d’euros, i algunes partides previstes són per al centre escolar d’Ordino, l’estadi nacional, Ràdio Andorra, la canalització del riu Valira a Santa Coloma, i també una partida de 1,08 milions d’euros per a l’heliport nacional. A més, Cinca ha indicat que també es preveu ja una partida plurianual per a l’heliport, ja que en cap cas es dóna per abandonat el projecte.

Pel que fa als ingressos, es mantenen similars al 2013, i el que ha destacat Cinca és que les previsions seran més ajustades a la realitat ja que comença a haver-hi més experiència amb el model impositiu. Pel que fa als impostos directes la diferència amb el que s’havia pressupostat per al 2013 és important, tenint en compte que el que s’ha recaptat aquest any no s’ajusta al que s’havia previst. Així, es preveuen uns ingressos per impostos directes de 48,49 milions d’euros, és a dir, un 32,86% menys que el pressupost anterior. Els impostos indirectes, en canvi, se situen en 277,84 milions d’euros, ja que pugen un 5,96% respecte al pressupostat el 2013, i concretament l’IGI pateix un augment del 18,53%.

(Foto: S.F.G.)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada