El Govern confia en poder signar el CDI amb França abans del 17 de maig

El ministre d’Afers Exteriors, Gilbert Saboya, ha informat aquest dilluns que el Govern confia en poder signar el conveni de no doble imposició amb França abans del 16 o 17 de maig, per fer-ho amb l’actual executiu francès encara en funcions. Així, ha considerat que aquest podria entrar en vigor per l’exercici 2013, tot i que les eleccions legislatives al país veí poden suposar ‘un petit obstacle’ i retardar-ho. Saboya ha exposat als membres de la Comissió Legislativa de Política Exterior ‘totes les particularitats’ del conveni, ja que considera que la primera lectura detallada calia fer-la amb els grups parlamentaris. Els socialdemòcrates, però, han criticat que en aquesta primera posada en comú el ministre no els hagi facilitat el text, tot i que el Saboya ha indicat que els el farà arribar per correu electrònic aquest mateix dilluns. Una resposta que per la majoria demòcrata denota ‘eficiència i eficàcia’, segons ha afirmat el conseller general Miquel Aleix.

Saboya ha repassat aquest dilluns davant dels membres de la Comissió Legislativa de Política Exterior tot l’articulat del text i ha fet èmfasi en alguns elements molt importants de la negociació amb França.

D’una banda, ha dit, cal entendre que aquest acord permet a les empreses andorranes que prestin els seus serveis al país veí ser competitives. A més, el conveni porta implícita ‘l’homologació efectiva de l’esquema fiscal que s’està posant en marxa’, ha destacat el ministre. Però no només queda reconegut el marc fiscal existent sinó que també s’ha pogut negociar el reconeixement dels impostos sobre les rendes a venir. És a dir, que l’Executiu francès assumeix d’inici el proper IRPF i els impostos que gravin les rendes en el futur, ha detallat Saboya.

El titular d’Afers Exteriors també ha remarcat davant la comissió que s’han assolit tipus de retencions ‘suficientment competitives’ i que no s’han afegit noves modalitats a l’acord d’intercanvi d’informació fiscal.

Així, tant el Govern francès com l’andorrà continuen treballant per poder signar l’acord de no doble imposició abans de mitjans de maig, quan l’Executiu del país veí encara hi serà en funcions.

Quant a la ratificació interna del conveni, Saboya ha indicat que ‘cadascú té el seu ritme particular’, però que per la seva part el Govern ho tramitarà al Parlament ‘el més ràpid possible’. La possible entrada en vigor del text es preveu per l’exercici 2013 o 2014, ja que la celebració d’eleccions legislatives a França pot suposar ‘un petit obstacle’, ha reconegut el ministre.

Sobre la presentació, el president del Grup parlamentari socialdemòcrata, Jaume Bartumeu, ha criticat que se’ls presenti un text rubricat però no es lliuri el document. ‘És la primera vegada que assisteixo a la presentació d’un acord internacional i que no se’ns dona el text’, ha declarat. Per aquest motiu no ha volgut entrar a valorar el fons del mateix ja que ha preferit esperar a tenir el text ‘per opinar amb més coneixement de causa’.

En canvi, el conseller general demòcrata, Miquel Aleix, ha manifestat que si el ministeri va tenir la traducció dijous i aquest dilluns mateix el ministre els fa arribar el text per correu electrònic ‘hi ha eficiència i eficàcia i no mala voluntat de no transmetre informació’. Aleix ha valorat molt positivament el ‘treball importantíssim’ fet ‘amb molt poc temps’ i ha desitjat que sigui un primer pas per signar un acord amb Espanya aviat i fer ‘cada dia la nostra economia i el nostre país més competitiu’.

 

Més convenis amb països ‘probablement de l’entorn europeu’

A més del CDI amb França, el Govern d’Andorra té dos processos més oberts: amb Espanya i Portugal. En el primer cas, el ministre Gilbert Saboya ha indicat que ja hi ha ‘un intercanvi epistolar’ i s’ha fet un pas més formal per demanar l’inici de les negociacions. En el segon, l’ambaixadora d’Andorra a França i Portugal, Maria Ubach, ha mantingut una trobada aquesta setmana amb l’Executiu lus per manifestar la voluntat d’encetar els tràmits. En ambdós casos, ha reconegut Saboya, ‘quan rebem resposta podrem inicar un procés similar al que hem fet amb França’.

El ministre d’Afers Exteriors també ha remarcat la voluntat de continuar treballant per aconseguir nous acords tant d’intercanvi fiscal com de no doble imposició. En aquest sentit ha indicat que s’ha començat per aquells amb els qui hi ha un acord trilateral i properament iniciaran converses amb altres països que no ha volgut concretar però ha afirmat que seran ‘probablement de l’entorn europeu, però també de més enllà’.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.