El Govern assegura que cal ser “molt més exigents” en l’aplicació de mesures d’eficiència energètica

Un cop finalitzada la Conferència de les Parts del Canvi Climàtic de l’ONU (COP21) celebrada a París, el director general de Medi Ambient i Sostenibilitat, Marc Rosell, el cap de l’Oficina de l’Energia i Canvi Climàtic, Carles Miquel, i el tècnic d’Afers Multilaterals, Juan López, han estat els encarregats de presentar, aquest dimarts al migdia, el balanç de la participació d’Andorra dins el marc de la cimera.

En aquest sentit, tot i destacar que “hi ha una implicació molt activa per part del Govern i que té un caràcter transversal”, Rosell ha avançat que per garantir la consecució dels objectius que s’estableixen dins la contribució del Principat (reduir les emissions de CO2 un 37% d’aquí al 2030), “durant els pròxims anys, s’haurà de ser molt més exigents en l’aplicació de les mesures, tant en l’àmbit de la mitigació i l’adaptació com en el seguiment del compromís acordat”.

Reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle d’aquí a l’any 2030 en un 37%. Aquesta és la contribució nacional que el 30 d’abril va trametre Andorra a les Nacions Unides, convertint-se així, en la novena contribució mundial a publicar-se en el web d’aquest organisme internacional. Tenint en compte aquest objectiu, el Director General de Medi Ambient i Sostenibilitat, Marc Rosell, ha assegurat que durant els pròxims anys “caldrà ser molt més exigents” pel que fa a l’aplicació de les mesures i ha detallat que “ja s’han anat implementant diverses accions durant últims sis mesos”.

Així, tal com ha indicat, s’haurà de seguir potenciant l’adaptació i rehabilitació d’edificis amb el pla Renova, dels transports, amb la política de foment del vehicle elèctric que veurà la llum l’any 2016, i també en l’estalvi energètic de les llars, els comerços i les petites indústries. Tot i això, Rosell ha assegurat que totes aquestes mesures s’han de complementar amb la implicació i conscienciació de la ciutadania, ja que “l’actuació no ha de venir únicament de l’administració”. “Cal treballar des de l’educació a les escoles”, ha recalcat.

Pel que fa als efectes desencadenats per l’emissió de gasos d’efecte hivernacle, tot i recalcar que “la responsabilitat d’Andorra és molt petita, ja que som els responsables del 0,00112% de les emissions mundials”, el cap de l’Oficina de l’Energia i Canvi Climàtic, Carles Miquel, ha assegurat que “estem patint els efectes com la resta de països” i en aquest sentit ha detallat que “ja hem constatat augments de temperatures al voltant de 0,20 graus per dècada i pèrdues de precipitacions de 45 mil·límetres anuals per dècada.”. En aquest sentit, Miquel ha explicat que aquesta situació té conseqüències directes en diferents sectors tant socioeconòmics com naturals, destacant, entre altres molts efectes, “la pèrdua del recurs hídric del país”.

A més, pel que fa a les contribucions nacionals efectuades per altres països, el cap de l’Oficina de l’Energia i Canvi Climàtic ha comentat que després dels intercanvis mantinguts amb altres delegacions, “vam comprovar que molts països es trobaven amb la dificultat de no saber com arribar als objectius que havien establert, ja que en molts casos aquests objectius no tenen accions concretes al darrere”. En aquest sentit, Miquel ha recalcat que “aquest no ha estat el cas d’Andorra, ja que nosaltres vam fer el camí invers, primer vam analitzar quines accions eren assolibles i a partir d’aquí vam definir la contribució nacional”.

Per la seva banda, el tècnic d’Afers Multilaterals, Juan López, ha detallat la participació de la delegació andorrana durant la celebració de la COP21. Així, d’entre els diferents actes que van comptar amb la participació d’Andorra, López ha destacat el discurs efectuat durant la jornada d’obertura pel cap de Govern, Toni Martí, les diferents trobades bilaterals amb membres d’altres països com ara Liechtenstein, Alemanya o Hondures, així com les trobades que el cap de Govern va mantenir amb el president de Colòmbia, Juan Manuel Santos, o el nou primer ministre de Portugal, Antonio Costa. A més, López ha indicat que la reunió de petits estats va ser un acte “molt enriquidor”, ja que va permetre un intercanvi d’experiències envers les obligacions previstes al conveni.

Pel que fa a les negociacions, mantingudes de l’1 al 4 de desembre, el tècnic d’Afers Multilaterals ha recalcat que “vam fer especial èmfasi en l’article 2, on es detallen els objectius del conveni, l’article 6, que defineix les qüestions de finançament, i l’article 9, que se centra en l’àmbit de les comunicacions i transparència”.

Finalment, respecte a l’acord adoptat, definit com a ambiciós, universal, equilibrat i transparent, els tres membres de la delegació andorrana han coincidit a indicar que tot i no ser un acord excel·lent, “el gran èxit és haver aconseguit un consens mundial, tot i la rigidesa inicial d’algunes posicions”.

(Text: ANA / Foto: SFG)

2 comentaris

  1. És una bona notícia que el Govern es comprometi d’aquesta manera davant de la COP21 i els felicitem perquè de la reducció de contaminants depèn el planeta. Però més important que això és el que podem fer cadascú de nosaltres en la nostra vida de cada dia i fer-ho convençuts de que actuem per la Vida, no perquè ens ho imposi una llei de «contenció». Podem fer moltes coses a casa i a la feina per reduir les emissions, feu una llista i veureu…

  2. Cambiando de tema, que […] esta pasando con BPA ? Silencio total por parte del gobierno y mientras los clientes sin hacerse de su dinero. Dejen de jugar con la gente[…]

Comments are closed.

TOTES LES NOTÍCIES