El Govern apunta als envasos o a la línia de producció de la planta d’Arinsal com a origen del brot

El ministre portaveu, Jordi Cinca, ha assegurat aquest dimecres en roda de premsa que la font de contaminació que ha causat el brot de gastroenteritis a Catalunya es trobaria o bé en els envasos reutilitzables o bé en la línia de producció de la planta d’Arinsal que envasava les garrafes de l’empresa espanyola Eden. Així, ha reiterat que “hi ha una altíssima improbabilitat que el problema provingui de la font”. Cinca també ha assegurat que totes les analítiques diàries que feia l’empresa, així com els controls periòdics fets pel Govern no havien detectat cap problema, tot i que ha remarcat que l’origen del brot és víric i que la normativa europea només obliga a fer analítiques per detectar bacteris, però no virus. El ministre ha matisat que s’ha intervingut tota la producció de l’empresa envasada des del passat 29 de març i que s’ha clausurat la línia de la producció de les garrafes destinades a Eden, però si la planta decideix continuar produint en els altres formats ho pot fer, tot i que no els podrà comercialitzar fins que es resolgui l’afer. 

A l’espera d’obtenir els resultats de les analítiques, el Govern considera que tant la casuística viscuda en altres plantes d’envasament d’aigua com les declaracions fetes per la Generalitat de Catalunya “deixen clara l’altíssima improbabilitat que sigui una qüestió vinculada a la font”. Així, el ministre portaveu, Jordi Cinca, ha indicat que el més probable és que el problema estigui vinculat a la línia de producció de les garrafes, “ja sigui als envasos en si o a la línia de producció”.

El ministre ha volgut deixar clar que les analítiques que s’estan duent a terme per esbrinar l’origen del brot de gastroenteritis “són complexes” i no són les previstes en la normativa comunitària, ja que els controls habituals només serveixen per detectar bacteris però no virus, que en aquest cas és el causant de l’afectació sanitària.

Cinca ha detallat que l’empresa és l’encarregada de fer analítiques diàries per al seu autocontrol, i que el Govern fa inspeccions periòdiques, la darrera de les quals va tenir lloc el passat 29 de març. I tant el ministre com el director de Salut, Josep Casals, han assegurat que cap de les analítiques dutes a terme fins que va detectar-se el brot van mostrar cap incidència. Amb tot, es dóna la circumstància que la línia de producció que proveïa l’aigua a Eden és de nova creació -va començar a operar a principis del mes d’abril- i, per tant, no havia passat el darrer control oficial, més enllà de la inspecció tècnica quan es va comunicar la seva obertura.

Des del Govern també s’ha tornat a assegurar que no hi ha res que els faci sospitar que les ampolles d’aigua d’Arinsal que estan a la venda pateixin cap indici de contaminació, ja que han superat totes les analítiques i els processos establerts, i no s’ha produït cap cas de gastroenteritis significatiu al país. A més, Cinca també ha destacat que a diferència de la resta de producció de l’empresa, que es fa amb ampolles d’un sol ús, les garrafes distribuïdes per l’empresa espanyola utilitzen envasos reciclats. Aquest fet fa que la planta hagi d’aplicar uns processos d’higienització “més severs”.

Pel que fa a la situació de la planta envasadora, Cinca ha matisat que només s’ha clausurat la línia de producció afectada, tot i que s’ha intervingut la comercialització de tota la producció envasada després del 29 de març.

Finalment, el ministre ha reconegut que el Govern està preocupat per l’afer, i ha desitjat que “tant de bo finalment el brot no tingui a veure amb la planta, o com a mínim només afecti a uns lots molt concrets”.

Text i foto: ANA

1 comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.