complementsEl projecte de llei qualificada de regulació del pla de pensions de la funció pública preveu un complement de jubilació per als funcionaris que actualment treballen a l’Administració, i que en el moment de la jubilació hi hagin estat quinze anys. Aquest se sumarà a la prestació de la CASS i el que aportin els treballadors al pla de pensions però en cap cas el total superarà el 60% del salari mensual, encara que el meritat fins ara superi aquest percentatge. Per poder fer front als 280 milions d’euros dels complements de jubilació ja meritats, que fins ara no s’havien aprovisionat, el Govern farà aportacions anuals, amb partides pressupostàries fixes al pla de pensions que crea el projecte de llei, segons les fonts consultades. El text que s’ha entregat aquest dilluns a la comissió consultiva crea el pla de pensions de la funció pública, on els treballadors aportaran un 3% del seu salari i el Govern un altre 3%, i que comptarà amb uns òrgans de control i gestió establerts. L’esborrany també preveu les prejubilacions per als funcionaris que porten més de 30 anys de servei o que els hi queden cinc anys o menys per tenir-hi dret.

El text que ha presentat el ministre de Finances i Funció Pública, Jordi Cinca, als funcionaris reconeix les aportacions fetes pels treballadors de l’Administració fins a l’actualitat. Estableix que aquests drets adquirits els percebran sumats a la prestació derivada del pla de pensions que crea el mateix projecte de llei i a la pensió de la Caixa Andorrana de Seguretat Social.

Així, hi haurà un complement de jubilació per a les persones que treballin a l’Administració en el moment d’entrada en vigor de la llei i que quan es jubilin portin més de quinze anys. Aquest arribaria fins el 60% del salari calculant la pensió segons les condicions actuals de la CASS, però el Govern no es fa responsable de si aquesta varia en un futur. En cas que el meritat pels funcionaris permetés superar el 60% del salari, aquesta quantitat la perdria el treballador, ja que en cap cas se superarà aquest percentatge.

La quantitat que es calcula que el Govern hauria d’haver aprovisionat per poder pagar aquest complements de jubilació ja meritats és de 280 milions d’euros. Per poder pagar-los es preveuen partides pressupostaries anuals que s’ingressaran al pla de pensions que crea el projecte de llei.

A partir de l’entrada en vigor de la llei, tots els funcionaris passaran a aportar un 3% del seu salari al pla de pensions de la funció pública, i el Govern hi aportarà la mateixa quantitat, que recuperaran amb un rendiment del 3,5% en el moment de la jubilació.

Per garantir el bon funcionament d’aquest pla de pensions el text preveu òrgans de seguiment, gestió i dipòsit. Es crearà una comissió de seguiment, composta per sis representants dels treballadors i tres de l’Administració per supervisar el compliment del pla de pensions i aprovar el règim d’inversions que es podran fer amb els diners del fons.

Pel que fa a les prejubilacions, que és una de les qüestions que els funcionaris havien demanat poder mantenir, tal com ja havia avançat el ministre Cinca, el text les elimina. Només les manté per a les persones que ja tenen dret a acollir-se a aquesta jubilació voluntària o les que els falten cinc anys per poder-ho fer. Per als que s’hi acullin, la prestació oscil·larà entre el 50 i el 58% del salari, en funció dels anys que els faltin per a la jubilació obligatòria.

Finalment, el Govern ha decidit crear una nova llei, en lloc de fer una modificació, que regula aquest pla de pensions i alhora modifica alguns articles de la Llei de la funció pública, el Codi de la Duana, la Llei del Cos Penitenciari i del Cos de la Policia.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada