El Govern ha aprovat, a proposta del ministre d’Economia i Territori, Jordi Alcobé, el protocol de tancament i obertura de la carretera d’Arcalís per risc d’Allaus. Concretament, el protocol afecta al tram entre el poble del Serrat i Arcalís que està afectat per risc d’allaus en diferents indrets (allaus de Besalí, Laverdú, Basers del Corb, etc).

El protocol té com a objectiu definir les actuacions que han de ser adoptades per tancar la carretera durant els intervals en els que es detecta que el perill per als usuaris (probabilitat d’incident) a causa del risc d’allaus és superior als valors admissibles; definir igualment les actuacions que han de ser adoptades per reobrir la carretera quan el perill ha disminuït fins a valors admissibles; i fixar els actors que han d’intervenir per dur a terme les actuacions esmentades.

Alguns dels trams afectats per risc d’allaus disposen d’algun sistema de protecció (galeria, dic, canó avalancheur d’Encodina), però no tots els elements de protecció existents ofereixen un grau de protecció suficient en totes les situacions i, a més, alguns trams de la carretera exposats al risc d’allaus no compten amb cap element de protecció.

El nivell del risc d’allaus que afecta diversos trams de la carretera obeeix a diverses causes, com ara la freqüència de les precipitacions de neu, els gruixos acumulats, l’estat de la neu o la força del vent. Tècnics especialistes en allaus avaluen el nivell de risc en cada moment. Quan aquest supera cert llindar comporta el tancament de la carretera a la circulació per garantir la seguretat dels usuaris.

El Protocol determina tres nivells de risc, en funció de la probabilitat de succeir allaus que afectin la carretera, i de la magnitud previsible d’aquests:

Nivell fort: probabilitat alta que allaus arribin a la carretera

Nivell marcat: es poden produir grans esllavissades de neu als vessants i canals, però es previsible que poques arribin a la carretera.

Nivell feble: poden arribar a la carretera petites esllavissades. La probabilitat que es produeixi una gran esllavissada de neu és suficientment reduïda.

Amb nivell feble, la carretera estarà oberta a tots els usuaris i la barrera estarà aixecada. Amb nivell marcat, la carretera estarà tancada als usuaris en general, amb la barrera abaixada, i únicament hi podrà circular el personal tècnic de l’estació d’Ordino-Arcalís indispensable per al funcionament de les instal·lacions i els agents de Policia, COEX, serveis d’emergència i els tècnics d’allaus designats pel Govern. Amb nivell fort, la carretera estarà totalment tancada i l’accés a Arcalís estarà prohibit excepte per als serveis de Policia, COEX, serveis d’emergència i als tècnics d’allaus designats pel Govern.

Únicament disposaran de claus per bloquejar i desbloquejar la barrera de tancament de la carretera la Policia, el COEX, el Director de l’estació d’Ordino- Arcalís i l’assistència tècnica.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada