El Govern aprova l’adhesió d’Andorra a la Declaració Escoles Segures

El Consell de Ministres, a proposta del titular d’Afers Exteriors, ha aprovat avui l’adhesió d’Andorra a la Declaració Escoles Segures; un text que encoratja els Estats a incorporar les directrius per la protecció de les escoles i les Universitats de l’ús militar durant un conflicte armat.

L’adhesió s’emmarca en la posició d’Andorra respecte els drets dels infants ens els conflictes armats, i permetrà seguir el compromís del Principat, conjuntament amb la comunitat internacional, per fer respectar els drets dels infants a gaudir d’una educació de qualitat i lliure de la violència dels conflictes armats.

La Declaració Escoles Segures va ser desenvolupada pels Estats sota el lideratge de Noruega i Argentina durant la primera meitat del 2015 a Ginebra. Es va obrir a la seva signatura en el marc de la Conferència internacional Escoles Segures, que va tenir lloc a Oslo (Noruega) els 28-29 de maig del 2015. Llavors, 37 Estats es van adherir a la Declaració. Posteriorment i fins a la data, s’han adherit un total de 61 Estats. Les darreres adhesions han estat per part de Malta i Armènia. La segona Conferència Internacional Escoles Segures se celebra aquests dies a Buenos Aires (Argentina) i s’espera que adquireixi més suports per part dels Estats.

La iniciativa Escoles Segures és una mostra de compromís vers la garantia del dret de l’educació en els conflictes armats. Anteriorment,  al  2014, es va adoptar la resolució del Consell de Seguretat 2143 relativa als drets dels infants en els conflictes armats on recull el dret a l’educació. Llavors, Andorra va co-patrocinar l’esmentada resolució per sumar-se als esforços de la comunitat internacional de garantir el dret a l’educació en els conflictes armats.

Aquest compromís d’Andorra també s’ha reflectit en d’altres actuacions com poden ser l’adhesió al Grup d’Amics dels Infants i els conflictes armats, que es reuneix periòdicament a Nova York; l’aportació anual de 25.000 euros al Fons Voluntari de l’Oficina del secretari general sobre els infants i els conflictes armats, destinats a finançar projectes de cooperació al desenvolupament sobre el terreny; o la col·laboració els darrers anys en el projecte de cooperació internacional Global Platform for Syrian Students, promogut per l’expresident lusità Jorge Sampaio, que té per objectiu finançar els estudis i l’estada de joves estudiants sirians perquè puguin prosseguir els seus estudis en universitats europees.

La Declaració Escoles Segures no és un text legal vinculant pels Estats. Les seves directrius volen establir bones pràctiques pel que fa a la consideració dels recintes educatius com a objectius militars d’acord amb el dret internacional humanitari vigent. Cal destacar que aquestes directius s’adrecen principalment als Estats amb Forces Armades, pel que se sol·licita que aquestes bones pràctiques s’incorporin en les ordres de comandament intern dels exèrcits.

A més de la incorporació d’aquestes directrius, els Estats es comprometen a prendre mesures per tal d’evitar que les escoles siguin objectius militars o mitigar els efectes quan es produeix un atac sobre els recintes educatius. La Declaració també és una plataforma per a la col·laboració i l’intercanvi de bones pràctiques entre els països signataris del text.

TOTES LES NOTÍCIES