El  Govern ha aprovat la creació de la Taula estratègica de les estacions de muntanya. Aquest serà des d’ara el marc de col·laboració estable entre els actors públics i privats implicats en el funcionament, manteniment i desenvolupament d’aquestes estacions, principal motor econòmic a les comarques de muntanya dels Pirineus.

Un dels primers objectius serà la redacció d’un llibre blanc sobre les estacions de muntanya a Catalunya que proposi una política governamental tant a curt com a llarg termini. També analitzarà el posicionament del sector de la neu i les activitats de muntanya a les 10 estacions d’esquí alpí i 6 estacions d’esquí nòrdic existents, amb la finalitat de coordinar les accions de promoció institucional i maximitzar la seva eficàcia comunicativa.

Les estacions d’esquí i de muntanya generen un impacte directe territorial de 250 milions d’euros, segons fonts del sector, més un impacte indirecte i induït a les comarques de muntanya que pot arribar als 500 milions. Per cada lloc de treball que es crea en una estació amb remuntadors, se’n poden arribar a crear 5 a la comarca i a l’entorn de la muntanya. Un dels objectius de la Taula i els seus grups de treball serà delimitar exactament aquesta generació de riquesa i ocupació a les comarques de muntanya.

La Taula tindrà les següents funcions: coordinar la participació dels departaments de la Generalitat a les estacions d’esquí i muntanya; analitzar la situació específica del sector i el seu impacte econòmic, social i territorial; proposar polítiques governamentals a llarg termini i línies d’acció a curt termini; analitzar i col·laborar en la tramitació de plans, permisos i avaluacions ambientals compatibles amb el seu entorn natural; anticipar-se als efectes del canvi climàtic sobre el turisme de neu i les activitats de muntanya; analitzar i participar en l’elaboració de projectes i ajudes, tant en la millora de les infraestructures com en els accessos locals; informar de campanyes de promoció institucional i programes d’inversió, com també del grau d’execució; i informar dels projectes de caràcter general que afectin de forma específica les estacions de muntanya.

Els membres

Els consellers de Territori i Sostenibilitat i d’Empresa i Ocupació presidiran la Taula per anys alternatius. La resta de membres institucionals són: els secretaris d’Infraestructures i Mobilitat, d’Empresa i Competitivitat i de l’Esport; els delegats del Govern a l’Alt Pirineu i Aran, a la Catalunya Central i a Girona; els directors generals d’Ordenació del Territori i Urbanisme, de Polítiques de Muntanya, d’Infraestructures de Mobilitat, de Transports i Mobilitat, d’Educació Infantil i Primària, de Turisme, de Polítiques Ambientals i Medi Natural, de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic i d’Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi; els directors de l’Agència Catalana de l’Aigua, de l’Agència Catalana de Turisme, de la Televisió de Catalunya, de Catalunya Ràdio i de l’Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l’Alt Pirineu i Aran; els presidents de les diputacions de Lleida, de Girona i de Barcelona; els dels consells comarcals del Ripollès, de la Cerdanya, del Berguedà, del Solsonès, de l’Alt Urgell, de l’Alta Ribagorça, del Pallars Sobirà; i el Síndic d’Aran.

També en formaran part: el president i el director de l’Associació Catalana d’Estacions de Muntanya; un representant de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya per les estacions públiques; un altre de l’estació publicoprivada Actius de Muntanya; un per cadascuna de les estacions privades: Baqueira Beret, Masella i Port del Comte; de l’estació municipal de Tavascan; de l’estació d’esquí nòrdic d’Aransa; el president de la Mancomunitat de Municipis de Promoció de l’Esquí Nòrdic, i el director de Tot Nòrdic.

RàdioSeu

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada