El consell de ministres ha aprovat aquest dimecres el projecte de llei de competència efectiva i protecció del consumidor, un text que serà presentat dijous al Consell General. El text forma part del paquet legislatiu de regulació del nou model econòmic i que inclou també les lleis d’inversió estrangera, comerç i societats. Els objectius fonamentals del projecte de llei són promoure la competència efectiva i lleial entre participants en el mercat, augmentar l’eficiència en la gestió dels factors de producció i distribució i la protecció del consumidor.

El títol II del projecte de Llei s’orienta a la defensa de la competència prohibint de manera explícita els acords, decisions i pràctiques concertades entre operadors econòmics, com la fixació de preus o condicions comercials o el repartiment del mercat així com els abusos de posició de domini, que es tradueixen en imposició de preus o limitació de la producció o importació.

El títol II insisteix també en el control de les concentracions com a conseqüència d’operacions de fusió, adquisició o adquisició de control conjunt. El text estableix l’obligatorietat de la notificació prèvia al ministeri d’Economia en aquells casos en que l’operació signifiqui l’obtenció d’una quota de mercat igual o superior al 50 per cent o si un mínim de dues empreses facturen a partir de 2,5 milions d’euros.

Els actes de competència deslleial estan inclosos en el títol III del projecte de llei, on es prohibeixen de manera expressa els actes de confusió, la comparació pública, la imitació de prestacions d’un tercer, divulgació de secrets industrials o empresarials, la venda per sota del cost o sota el preu d’adquisició o la creació, direcció o promoció d’un pla de venda piramidal.

Pel que fa a la protecció del consumidor, la nova regulació va molt més enllà de la llei del 1985 i es reforça la protecció de la salut i de la seguretat de les persones i dels béns, dels interessos econòmics i socials, de defensa dels consumidors i el foment de la informació, la difusió i l’educació dirigida al consumidor. També es manté la continuïtat en mediació de la Unitat de Comerç i Consum.

El títol V i últim del projecte de llei fixa un procediment judicial abreujat amb quatre tipus d’accions de defensa:

• Declarativa de l’existència de conductes prohibides

• De cessació de les conductes prohibides

• De rectificació de les informacions enganyoses, inexactes, incorrectes, falses o discriminatòries

• D’indemnització per danys i perjudicis que siguin conseqüència de les conductes prohibides.

Les accions poden ser interposades per qualsevol persona perjudicada per les conductes prohibides per la Llei, les associacions de consumidors i usuaris o grups d’afectats i el ministeri fiscal.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada