cinca-espotEl Govern ha donat llum verd als projectes de llei per regular l’exercici professional d’advocats i procuradors i dels corresponents col·legis oficials. La presentació dels textos ha anat a càrrec del titular de Justícia i Interior, Xavier Espot, que ha comparegut en la roda de premsa per informar dels acords del Consell de Ministres.

El Ministeri ha considerat necessari l’aprovació de dos lleis que harmonitzin la normativa dispersa i estableixin de manera detallada les funcions de la professió, l’àmbit d’actuació, els requisits d’accés i exercici de la professió, els deures i drets, així com el règim disciplinari propi. Igualment, regulen l’objecte, finalitats i atribucions dels col·legis respectius.

Una de les novetats fa referència a les condicions per ser advocat exercent.  A més a més del compliment de diversos requisits de caràcter legal, se’ls exigirà un certificat d’aptitud per a l’exercici de la professió. Els requisits per a l’obtenció del certificat seran aprovats pel Govern via reglament a proposta del Col·legi d’Advocats.

Queden exempts de l’obtenció d’aquest certificat, bàsicament, els advocats que ja hagin estat donats d’alta com a exercents amb anterioritat a l’entrada en vigor d’aquesta llei, els membres de les carreres judicial i fiscal, els secretaris judicials i els lletrats de les administracions públiques.

Pel que fa al projecte de regulació de l’exercici de procuradors i del col·legi oficial que els agrupa, una de les novetats més significatives és que se’ls exigirà disposar d’una titulació d’ensenyament superior en l’àmbit del dret. El Govern ha tingut en compte per introduir aquest requisit la complexitat creixent de les normes en matèria processal.

La titulació no serà necessària en el cas dels procuradors que constin en la darrera relació publicada anyalment pel Consell Superior de la Justícia i que puguin acreditar l’exercici durant el darrer any o durat 5 anys ininterromputs en un període de 15 anys. També en quedaran exempts els actuals procuradors de les administracions públiques.

(Foto: S.F.G.)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada