El Consell de ministres ha aprovat aquest dimecres el Reglament regulador del dret a la defensa i l’assistència tècnica lletrada. La nova normativa s’adapta a l’ampliació progressiva dels drets i les garanties de les persones objecte d’un procés penal. Concretament regula el dret a la intervenció i l’actuació d’un advocat de guàrdia quan un sospitós presta declaració davant el cos de Policia o quan se li efectua un registre domiciliari o un reconeixement d’identitat.

Alhora el reglament recull una reivindicació del Col·legi d’advocats i estableix que quan un advocat defensa i assisteix una persona detinguda davant el Cos de Policia prossegueixi en aquesta defensa quan, posteriorment, se la posi a disposició judicial. Igualment preveu que el lletrat que hagi assistit una persona prop dels batlles i els tribunals en virtut del torn de guàrdia n’assumeixi la defensa i l’assistència posterior pel torn d’ofici.

La nova normativa regula el dret a l’assistència d’un lletrat en els àmbits civil i administratiu, amb independència de la situació econòmica de la persona que sol·licita aquest dret. En aquest sentit, es determinen les persones i les situacions concretes en què es garanteix aquest dret, tot preveient que si el sol·licitant acredita una situació econòmica desfavorable o d’insolvència, la defensa i l’assistència tècnica lletrades siguin gratuïtes i a càrrec dels pressupostos generals de l’Estat.

El reglament també reestructura i racionalitza els torns de guàrdia dels advocats. El ministeri de Justícia i Interior ha destacat que aquest sistema “permet reduir el nombre d’advocats adscrits diàriament als mateixos, sense que resulti un menyscapte per al seu funcionament àgil i adequat”

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada