El Govern allarga fins al 2022 el termini perquè els propietaris de gossos registrin el perfil d’ADN

Una persona passejant dos gossos
Una persona passejant dos gossos. Foto: ARXIU

El Consell de Ministres ha aprovat, a proposta de la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Silvia Calvó, la modificació de la disposició transitòria segona del Reglament relatiu a la identificació, el registre, les normes zoosanitàries i el moviment no comercial dels animals de companyia.

L’objectiu de la modificació és allargar el termini perquè els propietaris de gossos prèviament identificats únicament amb el transponedor (xip), puguin completar el procés d’identificació dels seus animals mitjançant el genotipatge, és a dir, el perfil d’ADN de cada animal. El termini modificat preveu que la gestió s’ha de fer abans de l’1 de gener del 2022.

Un cop assolida la identificació del ca, la informació s’introduirà Registre d’Animals de Companyia (RAC) d’Andorra. El termini que s’havia introduït en un primer moment va expirar el passat mes de setembre, per la qual cosa s’ha considerat necessari allargar aquest termini novament.

La identificació dels cans amb el seu perfil d’ADN permet, entre d’altres aspectes, disposar d’un sistema de control que permeti als comuns identificar, a través de mostres biològiques (femtes) dels animals, aquells propietaris que tenen comportaments incívics quan els treuen a la via pública. La voluntat és poder donar resposta a les nombroses queixes ciutadanes que els comuns reben per raons de manca d’higiene a les voreres i altres indrets d’accés públic de les zones urbanes i periurbanes d’arreu del territori.

A més, l’obligatorietat d’identificar els cans amb el perfil d’ADN també pot ser útil per identificar aquells cans que a un moment determinat puguin errar lliurement pel territori i puguin causar altres perjudicis, com ara atacar, esverar i fins i tot ferir bestiar, quan aquest es troba en zones de pastura.

TOTES LES NOTÍCIES