vacunacio

La ministra de Salut, Benestar i Ocupació, Rosa Ferrer; el director general de Salut i Benestar, Josep Casals, i la cap d’àrea de Prevenció, Promoció i Vigilància de la Salut, Rosa Vidal, han presentat aquest matí l’estratègia de vacunació de les dones embarassades.

El Govern, a proposta del Ministeri de Salut, Benestar i Ocupació, en el marc de la setmana Europea de la vacunació, ha aprovat l’adopció d’una estratègia de vacunació de les dones embarassades amb l’objectiu de protegir la dona gestant i el nadó. Destaca el fet que aquestes vacunes seran gratuïtes per a les dones embarassades que decideixin rebre-les.

La decisió s’ha adoptat d’acord amb les recomanacions del Consell assessor de la patologia infecciosa, que en aquesta ocasió ha comptat amb representació de ginecòlegs i pediatres

Les vacunes recomanades a les dones embarassades són la vacuna contra la grip i la vacuna contra la tos ferina. Per aquelles embarassades que no tenen una correcta immunitat contra el tètanus també està indicada aquesta vacunació durant l’embaràs i a les dones gestants que no estan protegides contra la rubèola es recomana la vacunació un cop finalitzin la gestació.

L’estratègia de vacunació a aquest col·lectiu, que ha aprovat el Govern i que s’inicia des del moment de la seva aprovació, preveu que l’administració d’aquestes vacunes sigui totalment gratuïta per a les dones embarassades, ja que és el ministeri encarregat de la salut qui es fa càrrec de la compra i distribució de les vacunes necessàries seguint el mateix circuit establert per a la resta de vacunes incloses en el pla de vacunacions.

El procediment a seguir per rebre cada una de les vacunes recomanades serà el següent:

La vacuna contra la grip a les dones embarassades s’administra als centres d’atenció primària amb la recepta corresponent i en el marc de la campanya anual de vacunació contra la grip, com es venia fent fins ara.

La vacuna contra la tos ferina (dTpa) a les dones embarassades s’administrarà als centres d’atenció primària amb la recepta corresponent, preferentment, entre les setmanes 27 i 36 de gestació, amb l’objectiu d’incrementar el pas transplacentari d’anticossos i disminuir així la morbimortalitat de la tos ferina en els lactants.

La vacuna contra el tètanus (dT) a les dones embarassades s’administrarà en els centres d’atenció primària amb la recepta corresponent. Aquesta vacuna només s’indicarà a les dones embarassades sempre que hagin passat deu o més anys des de l’administració de l’última dosi i no existeixi constància documentada que la gestant hagi rebut almenys cinc dosis de vacuna antitetànica abans dels 16 anys.

La vacunació contra la rubèola es farà amb la vacuna triple vírica i només està indicada per a les dones amb serologia negativa un cop hagin finalitzat l’embaràs i la vacuna s’administrarà a l’hospital abans de l’alta i desprès de donar a llum. L’objectiu d’aquesta vacunació és evitar els risc d’infecció en un embaràs posterior i per tant l’aparició de casos de la síndrome de la rubèola congènita.

El cost addicional que pot suposar l’adopció d’aquesta estratègia al cost actual del programa de vacunes vindrà determinat per les cobertures que s’assoleixin, però s’estima un màxim d’uns 6.750€

Aprofitant que del 21 al 25 d’abril se celebra la setmana Europea de la vacunació que té per lema “Prevenció. Protecció. Vacunació”, des del Govern es vol recordar que, si bé la vacunació ha salvat més vides que qualsevol altra mesura de salut pública, en els últims temps han aparegut brots de malalties pràcticament eliminades amb un elevat cost tant en termes econòmics com humans i que estan relacionats amb la disminució de les cobertures de vacunació en un món global. És per això que, actualment a Andorra, tot i que la vacunació infantil és gratuïta, s’estan impulsant mesures adreçades a assolir i mantenir altes cobertures de vacunació, com són les campanyes de vacunació a l’escola que s’han iniciat aquest curs escolar i que s’adrecen als adolescents.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada