govern-consolsEls comuns i el Govern han arribat aquest dijous a un acord en relació al repartiment de la recaptació de l’ITP i la compensació per la pèrdua d’ingressos arrel de la implantació de l’IGI. Si fins ara les administracions locals rebien un 1,5% i el Govern un 2,5% ara han decidit que es destinarà un 3% i un 1% respectivament de la recaptació de l’ITP a cada administració. Això serà a partir del 2015, ja que el 2014 els comuns rebran el 4% dels ingressos provinents d’aquest impost per compensar els diners que han deixat de percebre durant el 2013 per aquestes operacions. La reunió ha servit també per analitzar una per una les competències i les problemàtiques exposades pels comuns en l’aplicació de les mateixes. Encara que no s’ha tancat res en aquest camp, tant els comuns com l’Executiu han destacat la bona voluntat de les dues parts per trobar una solució.

Després de tres hores de reunió, el Govern i els comuns han arribat a un acord pel que fa a la recaptació de l’ITP però no en les competències.

En el primer cas, com ha explicat el cònsol major d’Encamp, s’ha acordat destinar un 3% dels ingressos per ITP als comuns i un 1% al Govern, tal i com proposaven els cònsols. L’acord entra en vigor el 2015 perquè durant el 2014 les administracions locals rebran la totalitat de la recaptació per compensar les pèrdues generades durant el 2013 amb l’entrada en vigor de l’IGI i que havien reclamat amb els recursos per les liquidacions dels diferents trimestres.

El canvi s’introduirà amb la modificació de la Llei de l’IGI, ha apuntat Mas, i encara que no preveuen recuperar tot el que van deixar d’ingressar l’any passat, creuen que rebran ‘una part important’.

De moment, s’havia fet un requeriment al Govern per tramitar un recurs al Tribunal Constitucional però un cop s’introdueixin els canvis es retiraran, ha admès el cònsol d’Encamp.

Per la seva part, el cap de Govern, Toni Martí, ha destacat que es tracta d’un ‘compromís del Govern tancat de forma equilibrada i amb voluntat de deixar els recursos a part i aplicar la llei’. A més, espera que aquest acord es pugui assolir també amb les transferències.

Un cop tancat aquest capítol, el tema principal de la reunió ha estat l’anàlisi de les competències i de les problemàtiques d’aplicació que han detectat els comuns. La voluntat, ha manifestat Mas, és la d’arribar a un acord al juny i per això s’ha acordat mantenir reunions amb ‘certa assiduïtat per complir un calendari’.

En alguns temes com el cens electoral o el manteniment de les carreteres secundàries hi podria haver una major proximitat de posicions entre l’Executiu i les corporacions locals, mentre que amb temes d’urbanisme cal ‘una reflexió més amplia i de més calat’, segons el cap de Govern.

Aquest dijous s’ha deixat més de banda la primera part de la proposta del Govern sobre la coordinació o la tutela de les competències que els comuns entenien que podia ser inconstitucional. Segons Martí, però ‘no s’ha descartat res i s’ha obert la porta a moltes possibilitats d’acord’. A més, ha assenyalat, l’anàlisi de les competències suposa debatre sobre la seva coordinació.

Martí ha declarat també que s’ha establert una metodologia de treball molt clara i que ‘uns plantegen les coses d’una manera i els altres de forma diferent, però moltes vegades el camí del mig és el bo’.

Segons el cap de Govern volen analitzar el ‘nucli dur’ de la llei perquè els ciutadans l’entenguin i estigui ‘carregada d’andorranitat’.

Amb tot, pel cap de Govern ha estat ‘la més profitosa’ de les reunions amb els cònsols i ha desitjat que sigui el ‘punt i final a les polèmiques i el començament d’una forma constructiva i honesta per arribar a un acord’.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada