El Govern accepta els entorns de protecció dels comuns però amb modificacions

sant-miquel2El Govern ha decidit no tombar la proposició de llei sobre els entorns de protecció presentada pels comuns al Consell General. Tot i així, ha tancat un pacte amb les corporacions i el Grup Parlamentari Demòcrata per modificar la llei i permetre així que sigui constitucional i per garantir que la protecció del patrimoni es mantingui en mans de l’executiu. El criteri, lliurat ja a la Sindicatura, suggereix a més que es torni a permetre fer obres en els entorns cautelars si hi ha el vistiplau del ministeri de Cultura.

Albert Esteve ha dit que el criteri emès pel Govern sobre la proposició per modificar la Llei de patrimoni cultural és neutral. L’executiu no la tomba perquè reconeix els problemes d’aplicació de la llei actual i per això proposa modificar els criteris interpretables que dificulten la redacció i aprovació dels entorns de protecció.

El Govern, però, no accepta perdre la competència sobre la protecció del patrimoni i dubta de la constitucionalitat del redactat. Per resoldre aquests problemes s’ha tancat un acord a tres bandes entre el Govern, els comuns i el Grup Parlamentari Demòcrata per esmenar el text. El ministre de Cultura, Albert Esteve, ha afirmat que no creu que la llei presentada pels comuns “sigui la més convenient pel Govern, però amb esmenes podem arribar a solucions per a tothom”. Ha afegit que l’objectiu del pacte és treballar “en un redactat que sigui 100% constitucional i compatible amb la voluntat de protecció del patrimoni que té la llei actual i amb tots els convenis internacionals signats en aquest sentit”.

El Govern també suggereix corregir la prohibició de construir en els entorns de protecció cautelars si hi ha l’aprovació del ministeri de Cultura. Esteve considera que s’ha de tornar al redactat anterior, ja que actualment estan “denegant projectes que s’han estat treballant conjuntament entre Patrimoni Cultural, l’arquitecte i la propietat” i que “són projectes compatibles amb l’entorn dels monuments”.

La Llei de patrimoni actual fa deu anys que està en vigor. Durant aquest temps només s’han aprovat una desena d’entorns de protecció. Encara en queden 63 per fer. Una situació que Esteve ha reconegut com a inacceptable.