El gingebre, un condiment amb un gust ben peculiar

El gingebre és una planta que es conrea en diferents zones de l’Índia, Xina i també en les regions tropicals d’Amèrica i a l’Àfrica. No és una planta que es trobi a Catalunya, tot i que esporàdicament n’hi pot haver en àrees de muntanya.

És l’arrel la part del gingebre més utilitzada. A la cuina, en forma de pols seca mòlta, s’aplica com a condiment. Les seves característiques gustatives són peculiars, amb un gust un tant fort, picant i a la vegada aromàtic. Especialment, és un condiment molt utilitzat en la cuina asiàtica, africana i del tròpic.

El gingebre serveix com a condiment tant en plats salats com també en dolços, com és el cas de pastissos, galetes de gingebre , caramels,…

A Europa és un condiment conegut des d’antic i especialment a l’època medieval va ser quan el seu consum va ser més estès. Actualment, però, la utilització es va ampliant, però especialment com a component de productes dolços.

Diversos estudis han associat el gingebre amb la reducció dels nivells de triglicèrids i de colesterol, tot i que calen més estudis científics que avalin aquesta teoria.

Especialment a la cultura asiàtica, s’ha relacionat l’ús medicinal del gingebre, amb el consum en forma d’infusió, com a tractament antiinflamatori i també de millora de la digestió i del combat de vòmits i marejos.

Per El Tot Granollers / ACPG – Redacció