La Generalitat distingeix amb la Creu de Sant Jordi l’escriptor de Peramola Josep Espunyes

El Generalitat distingeix amb la Creu de Sant Jordi l'escriptor de Peramola Josep Espunyes
Josep Espunyes (Foto d’arxiu RàdioSeu/Edicions de 1984)

La Generalitat de Catalunya ha concedit la Creu de Sant Jordi a l’escriptor Josep Espunyes. L’autor de Peramola ha estat guardonat juntament amb 19 personalitats més i 10 entitats que, pels seus mèrits, es considera que han prestat “serveis destacats a Catalunya en la defensa de la seva identitat o en el pla cívic i cultural”. L’acte de lliurament tindrà lloc l’11 de juliol, a les 7 de la tarda, al Teatre Monumental de Mataró.

El govern català ha valorat la tasca “exemplar, abnegada i incansable” de Josep Espunyes, i “el seu compromís amb el país i amb la llengua catalana”. També ha remarcat “el seu profund arrelament, harmonia i comunió amb el territori de l’Alt Urgell i la seva projecció nacional, expressats des d’una poètica que explora els contrastos entre el món rural i l’urbà fins a l’estudi i recerca històrica de la terra i les tradicions”.

Així mateix, el reconeixement ha tingut en compte el fet que l’autor alturgellenc ha permès recuperar “un pòsit, sovint oblidat, de la nostra llengua i de la cultura popular de la comarca de l’Alt Urgell, la terra que l’ha vist néixer i que estima tant”.

L’atorgament de la Creu de Sant Jordi coincideix amb l’Any Literari Josep Espunyes al Pirineu, en què s’han organitzat diverses activitats entorn de lobra del poeta, lingüista i estudiós de Peramola, que el passat 2 de gener va fer vuitanta anys.

 

La figura d’Espunyes

Josep Espunyes i Esteve va néixer a Peramola el 2 de gener de 1942. De jove va treballar de pagès a casa i després es va traslladar a viure a Barcelona, on va entrar en contacte amb el món obrer i els moviments populars, els quals van impregnar els seus inicis com a poeta amb títols com ara Temps de manobreDe lEvangeli segons Sant Lluc (1977) i Centra a labast. Viatge al record (1978)

Tanmateix, no va abandonar mai el seu lligam amb les arrels, com es manifesta alpoemaris Notes mínimes dun paisatge (1988) i Alt Urgell, plany i passió (1996). El 2012, Edicions Salòria va publicar la seva obra poètica completa.

En recerca històrica porta fent un treball ingent, amb obres com Baronia i municipi de Peramola (1995), Segrada. Motarrots i llegendes de lAlt Urgell (2001)Peramolins amb nom (2011)Piulades de cultura popular (2016)Mots rurals, mots que es perden o 1.000 dites ponentines (2021), entre una dotzena de títols. És autor també de les novel·les Terrosset de sucre candi (1983), Un matí a Albastesa (1984), En Calçons (1985) i Hora foscant a la ribera (1991).

TOTES LES NOTÍCIES