El Fòrum Global de l’OCDE reconeix les millores en transparència i intercanvi d’informació fiscal

El Fòrum Global sobre Transparència i Intercanvi d’Informació Fiscal de l’Organització de Cooperació i Desenvolupament Econòmic (OCDE) ha publicat l’informe d’avaluació de la segona ronda de la Fase 2 d’Andorra. La nota general atorgada al Principat és de “largely compliant” o, el que és el mateix, d’acompliment en gran mesura. La qualificació ha millorat substancialment des que es va analitzar la primera ronda de la fase 2 el 2014 i en aquell moment es va determinar que era d’acompliment parcial (partially compliant).

La reunió de revisió de l’informe d’avaluació d’aquesta segona ronda va tenir lloc el passat 2 d’octubre a la seu de l’OCDE, a París, i hi va prendre part una delegació andorrana formada pel secretari d’Estat d’Afers Financers Internacionals, Marc Ballestà; el director general de l’Agència Tributària, Albert Hinojosa; el director de la UIFAND, Carles Fiñana; un tècnic d’aquest organisme, Gerard Prats; i l’assessora en matèria d’intercanvi d’informació fiscal, Meritxell Salvat.

El text presentat analitzava la implementació efectiva dels estàndards en transparència i intercanvi d’informació en matèria fiscal tenint en compte la nova metodologia aprovada el 2016, que fa èmfasi en l’accés a la informació per part del beneficiari efectiu. Ja en aquesta reunió, l’OCDE va posar de manifest la clara millora d’Andorra en tots els aspectes avaluats i la qualitat de les dades aportades pel Principat. Així, els avaluadors van aprovar-lo en lectura única i sense la necessitat de revisar de nou el text, com sí que sol ser habitual.

Així, dels 10 indicadors que s’analitzen en l’informe, Andorra ha aconseguit millorar la puntuació en 5 d’ells i també en 6 ja té el màxim reconeixement possible (compliant). Si en la primera ronda de revisió, el 2014, hi havia 4 indicadors que se situaven en acompliment parcial (partially compliant), ara ja no hi ha cap punt que es qualifiqui d’aquesta manera. En tots es té, com a mínim, la puntuació d’acompliment en gran mesura (largely compliant).

D’aquesta manera, el Govern veu recompensat l’esforç d’impulsar, ara fa 10 anys, un procés de transformació cap a la transparència, els estàndards internacionals d’informació fiscal i la consolidació d’un marc normatiu, fiscal i econòmic modern i equivalent al dels països veïns.