El fons de reserva de jubilació obté el 2019 el millor resultat dels últims anys amb 140,5 milions

Cartell de la façana de la Caixa Andorrana de Seguretat Social
Cartell de la façana de la Caixa Andorrana de Seguretat Social. Foto: EOG

El fons de reserva de jubilació de la CASS es recupera de les pèrdues dels primers mesos de l’any provocades per la pandèmia de la Covid-19. Entre març i abril es van perdre més de 100 milions d’euros. A hores d’ara, les pèrdues se situen en 6 milions i la rendibilitat al -0,4%. Tot plegat, després de deixar enrere un 2019 amb les xifres més positives dels darrers anys. Tot i la pandèmia, des de la CASS asseguren que s’està assolint l’objectiu marcat per llei: una rendibilitat superior a l’IPC a mitjà i llarg termini.

L’any passat el fons de reserva de jubilació de la CASS va obtenir el millor resultat dels darrers anys amb 140,5 milions d’euros i una rendibilitat de prop del 8,7%. Unes dades que contrasten amb les males xifres del 2018.

L’afectació de la pandèmia al fons va ser molt important al març, amb una caiguda del 8% i una reducció de més de 100 milions d’euros.

A hores d’ara, però, la ràpida actuació i coordinació de les administracions públiques i entitats d’arreu del món han contribuït a la recuperació. A 31 d’agost la rendibilitat va baixar fins al -0,4%, xifra que representa una davallada de 6 milions d’euros.

Des de la Caixa Andorrana de Seguretat Social hi ha incertesa sobre l’evolució dels propers mesos. Tot i això, segons el president de la comissió gestora del fons, Jordi Cinca, aquest “té una capacitat d’anar reaccionant als moviments del mercat que permet que a llarg termini tinguem la tranquil·litat -i els resultats ho demostren- que anirem aconseguint l’objectiu d’estar per damunt de l’IPC”.

La preocupació recau en l’evolució dels mercats que afecten directament l’execució de la gestió del fons per part d’entitats externes. A més, Jordi Cinca ha explicat que la Covid-19 alterarà les previsions de les aportacions de les cotitzacions de la branca de jubilació, que ja tenen una tendència a la baixa.

Davant aquesta situació, es continua apostant per la diversificació de les inversions i l’impuls a llarg termini de criteris d’inversió socialment responsables.

TOTES LES NOTÍCIES