El Financial Crimes Enforcement Network (FinCEN) del Departament del Tresor dels Estats Units ha fet pública una nota avui avalant el procés seguit des del març passat per les autoritats andorranes en l’afer Banca Privada d’Andorra (BPA). Segons s’explica en la nota, BPA ja no representa una preocupació de primer ordre en matèria de blanqueig de capitals perquè l’entitat no tornarà a ser operativa i romandrà sota el control de l’Agència Estatal de Resolució d’Entitats Bancàries (AREB). Per això, el FinCEN ha anunciat que cap mesura especial de la Secció 311 de la USA PATRIOT Act no s’aplicarà respecte de l’entitat.

A parer del Govern, aquesta comunicació reforça la convicció que la línia seguida per les autoritats andorranes –el Consell General, el Govern, l’Institut Nacional Andorrà de Finances (INAF), la Unitat d’Intel·ligència Financera (UIFAND) i l’AREB- ha estat la correcta per tal de fer front a la situació, contenir el risc i vetllar pel bon funcionament de la plaça financera andorrana.

“Els passos seguits per les autoritats andorranes són suficients per afrontar els riscos de blanqueig de diners prèviament associats a BPA”, afirma el FinCEN en la nota feta pública avui. En la mateixa línia d’avalar les actuacions de les autoritats del país, en una nota de premsa emesa pel FinCEN per acompanyar la notificació d’avui s’explica que “cap mesura especial sota la secció 311 no s’aplicarà respecte de les operacions financeres de Vall Banc o respecte del traspàs dels actius bons de BPA a Vall Banc o a l’AREB”. Per al Govern, aquesta expressió de confiança en la nova entitat és especialment rellevant per continuar amb normalitat el procés de resolució.

A més, el fet que el FinCEN deixi clar que cap mesura especial de la secció 311 de la USA Patriot Act no serà aplicable a les operacions financeres de Vall Banc ni al traspàs d’actius, passius i clients legítims de BPA a Vall Banc evidencia que el procés de segregació dut a terme en els últims mesos ha estat el correcte. El Govern s’ha mostrat sempre sensible a la preocupació dels afectats per una situació i uns treballs que han estat feixucs, però que arran de la recent nota del FinCEN han demostrat ser àmpliament necessaris.

D’altra banda, la nota publicada pel FinCEN té en compte tots els passos seguits per les autoritats andorranes i posa especial èmfasi en l’adopció per part del Consell General de la llei de resolució d’entitats bancàries l’abril de l’any passat, així com el procés de separació dels actius, passius i clients legítims de BPA. En aquest sentit, per arribar a la conclusió que BPA ja no representa una preocupació de primer ordre en matèria de blanqueig de capitals, el FinCEN ha tingut en compte diverses circumstàncies que es deriven necessàriament d’aquest procés de resolució:

• En primer lloc, el fet que Vall Banc, “que ha de rebre el traspàs dels actius, passius i clients legítims de BPA, és propietat de l’AREB, està registrat a l’INAF i està supervisat per les autoritats del sistema financer andorrà”.

• En segon lloc, el FinCEN també ha tingut en compte que “Vall Banc no contractarà cap dels alts directius de BPA ressenyats a la nota del FinCEN [del 10 de març de l’any passat]”.

• En tercer lloc es constata que “després que els actius, passius i clients bons hagin estat transferits de BPA a Vall Banc, BPA quedarà sota control de l’AREB”. En aquest sentit, el FinCEN destaca el fet que “BPA no serà reactivada com a institució financera operativa en cap moment, excepte per facilitar la finalització del procés de resolució”. De la mateixa manera, la nota manifesta que “l’AREB, en coordinació amb altres autoritats andorranes, pretén en darrera instància liquidar BPA seguint la resolució dels processos judicials oberts a Andorra i a d’altres jurisdiccions”. Una liquidació que, convé recordar, està prevista en la llei aprovada l’abril passat.

Totes i cadascuna d’aquestes circumstàncies són les que han portat el FinCEN, segons s’expressa en la comunicació feta pública avui, a afirmar que “els passos seguits per les autoritats andorranes són suficients per afrontar els riscos de blanqueig de diners prèviament associats a BPA”.

El Govern considera que l’anunci realitzat pel FinCEN reforça de manera inqüestionable la plaça financera andorrana i que avala el conjunt d’accions empreses per les autoritats andorranes competents durant tots aquests mesos amb l’objectiu de protegir els interessos dels clients i dels empleats de BPA, així com de salvaguardar el sistema financer andorrà de qualsevol risc sistèmic.

El 10 de març de l’any passat, el FinCEN va emetre una primera nota en què qualificava BPA de preocupació de primer ordre en matèria de blanqueig de capitals, desencadenant-se una crisi reputacional en un dels cinc bancs que composaven la plaça financera. L’INAF, exercint les seves funcions de supervisor del sistema financer, va acordar l’11 de març una intervenció preventiva de l’entitat mitjançant el nomenament de dos interventors. Davant el ràpid deteriorament de la situació de BPA degut a la reacció immediata dels corresponsals i contraparts, el 12 de març l’INAF va acordar la suspensió provisional de la cúpula de l’entitat, nomenant tres administradors. El 2 d’abril el Consell General va aprovar la Llei de mesures urgents per implantar mecanismes de reestructuració i resolució d’entitats bancàries, per mitjà de la qual es va crear l’AREB i es va iniciar el procés de resolució de BPA.

Un procés que ha consistit, principalment, en una acurada anàlisi dels actius, passius i clients de BPA i en la segregació dels actius, passius i clients legítims per integrar-se posteriorment a Vall Banc, entitat financera creada per l’AREB a tals efectes. En aquest sentit, la nota emesa pel FinCEN demostra que el full de ruta escollit i implementat per les institucions andorranes era la decisió adequada per garantir una resolució ordenada de l’entitat afectada, contenir els riscos per als clients de l’entitat i assegurar l’estabilitat de la plaça financera andorrana.

(Text i foto: Govern)

1 comentari

  1. Sr. Cinca, asi como he criticado reiteradas veces a usted y su gobierno por el accionar llevado a cabo sobre este caso, debo reconocer que me equivoque. Felicito a usted y a su gobierno por este final feliz. Mil disculpas

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada