aliciEl 20è Festival de Cinema Independent de Barcelona-l’Alternativa 2013 s’inaugurava aquest dilluns 18 de novembre amb la projecció d’un film tan emblemàtic com Alicia en las ciudades/Alice in den städten (1974) de l’alemany Wim Wenders per commemorar el vintè aniversari d’un festival consagrat al cinema independent més arriscat fet al marge de la indústria i dels canals habituals d’exhibició comercial. Vint anys d’història a les espatlles que seran repassats amb films de directors insubstituïbles del cinema internacional més combatiu com Jean Eustache, Nicolas Philibert, Robert Bresson, Werner Herzog, Alain Cavalier o Chris Marker.

Aquesta secció retrospectiva dedicada a l’efemèride de complir vint anys anant irrenunciablement a la contra, mostrarà també diversos treballs recents per celebrar-ho com el documental La casa Emak Bakia (2012) d’Oskar Alegria, que va a la recerca d’unes antigues imatges rodades pel cineasta avantguardista Man Ray els anys 20 a prop de Biarritz; o la surrealista, delirant, romàntica i fascinant pel•lícula Gravity was everywhere back then del nord-americà Brent Green, guanyadora de l’Alternativa 2011.

L’Alternativa 2013 no s’arronsa davant les retallades i planta cara a les dificultats amb un programa extens conformat per més de 150 films i diverses activitats complementàries de tot ordre. Destaca la secció oficial a competició que exhibirà 11 llargmetratges internacionals, tant de ficció com de no ficció. En aquesta secció trobem documentals de referència com Leviathan de Lucien Castaing i Taylor Paravel on fan el seguiment d’un vaixell de pesca per crear una suggeridora experiència sensorial de formes, sons i colors. També es podrà descobrir el retrat singular d’unes adolescents de Sardenya a Bellas mariposas de l’italià Salvatore Mereu o el llargmetratge 36 del tailandès Nawapol Thamrongrattanaritt desglossant en únicament 36 plans en què una noia intenta recuperar unes fotos perdudes per parlar de la memòria i les coses que desapareixen.

En la secció paral·lela Panorama es podrà veure una àmplia producció d’autors catalans i espanyols, com a exponent de la versatilitat dels nostres creadors, a través de films com el premiat Otel·lo de Hammudi Al-Rahmoun Font, en què un director de cinema esborrarà perillosament l’espai entre ficció i realitat en el seu treball amb els actors en el rodatge i assaigs d’una versió moderna d’Otel·lo. Entre altres propostes audiovisuals es projectarà el documental Otra noche en la tierra de David Muñoz, que sembla prendre com a referència les històries creuades del film Noche en la tierra de Jim Jarmusch per ficar-se en els taxis d’El Caire i escoltar les converses que hi tenen lloc; o el film de reflexió sobre la història recent espanyola Dime quién era Sanchicorrota de Jorge Tur Moltó que es mou entre la llegenda i la crònica del passat per esbrinar la figura esquiva del bandoler Sanchicorrota.

El centre neuràlgic del certamen és com de costum el CCCB (Centre de Cultura Contemporània de Barcelona) però les activitats s’escampen per altres indrets de la com la seu al Raval de la Filmoteca de la Generalitat o l’Institut Francès. D’altra banda, l’Alternativa 2013 segueix col•laborant amb el portal de visió en pagament Filmin el qual dona l’oportunitat de veure online des de la clausura del certamen i fins al 8 de desembre fins a 9 títols seleccionats en el certamen barceloní.

A part de la projecció de films, el certamen es reserva un lloc pel debat pels professionals del sector per tractar de temes tan cabdals com la coproducció i altres eines de producció. També obre espais per a la reflexió amb taules rodones al voltant, per exemple, d’un tema tan preocupant com és l’exhibició avui dia i trobar o enfortir les fórmules de resistència que ofereixen les sales independents. Podeu trobar més informació així com horaris de projecció i activitats organitzades de tota mena a http://alternativa.cccb.org/

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada