En els darrers anys, el gènere del true crime s’ha convertit en un dels fenòmens més destacats en el món dels mitjans de comunicació i l’entreteniment. Programari, pòdcasts, llibres i documentals han captivat a una àmplia audiència amb relats de crims reals i misteris sense resoldre. Però, què és exactament el “true crime” i quin és el seu atractiu?
El “true crime”, o crim real, és un gènere narratiu que se centra en crims reals i casos judicials. A diferència de la ficció, que es basa en històries inventades, el “true crime” examina els crims reals, les seves causes, els seus protagonistes i les seves conseqüències. Aquest gènere abasta una àmplia gamma de formats, incloent-hi llibres d’investigació periodística, documentals, pòdcasts, sèries de televisió i fins i tot jocs de taula.
Una de les claus de l’èxit del “true crime” és la fascinació humana per el que és desconegut i la curiositat per a comprendre les motivacions humanes més fosques. A més, el gènere proporciona una manera de connectar-se amb la realitat d’una manera que altres formes d’entreteniment no poden oferir. Els crims reals i els casos judicials ofereixen una visió del comportament humà en situacions límit, explorant temes com la moralitat, la psicologia criminal i la justícia.
Una de les primeres obres populars de “true crime” va ser “In Cold Blood” de Truman Capote, publicada el 1966, que va narrar el brutal assassinat d’una família a Kansas. Des de llavors, el gènere ha crescut en popularitat i diversificació, amb casos com el de Ted Bundy, Jeffrey Dahmer i casos més recents com el de la desaparició de Madeleine McCann, l’assassinat del policia local de Barcelona o el cas Asunta Basterra, entre d’altres.
Els documentals de “true crime” s’han convertit en una part integral de la cultura popular, amb produccions com “Making a Murderer”, “The Jinx” i “Tiger King”, que han captivat audiències de tot el món amb les seves trames intricades i emocionants. Els pòdcasts també han jugat un paper crucial en la popularització del gènere, amb sèries com “Serial” i “My Favorite Murder” que han aconseguit milions de seguidors.
No obstant això, el “true crime” no està exempt de crítiques. Alguns argumenten que pot glorificar els criminals o explotar la tragèdia per a l’entreteniment. També s’ha qüestionat si pot tenir un impacte negatiu en les famílies de les víctimes o en els processos judicials en curs.