El documental “Palmira Jaquetti, un cant a la vida” es projectarà a la Seu d’Urgell

El documental "Palmira Jaquetti, un cant a la vida" es projectarà a la Seu d'Urgell
Cartell informant sobre la projecció d’aquest divendres (Ajuntament de la Seu d’Urgell)

Aquest pròxim divendres 17 de juny, a dos quarts de vuit del vespre, la sala Sant Domènec de la Seu d’Urgell acollirà la presentació del documental ‘Palmira Jaquetti, un cant a la vida’. El documental serà presentat per Salvador Rebés.

El documental, dirigit per Susanna Barranco i produït per LaBarranco Films, compta amb la col·laboració i el suport de TV3, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Mousiké, l’Institut d’Estudis Ilerdencs, la Diputació de Lleida, l’Ajuntament de la Seu d’Urgell, l’Abadia de Montserrat, i el Museu d’Història de Sant Feliu de Guíxols.

Palmira Jaquetti, un cant a la vida mostra la recerca que va fer la folklorista catalana durant les missions de l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya. La música popular porta implícita la història d’un poble i, això, ella, ho sabia molt bé.

El tinent d’alcalde de Cultura de l’Ajuntament de la Seu d’Urgell, Carlos Guàrdia, recorda que “la primavera de l’any passat vam acollir a la sala ‘la Cuina’ l’exposició ‘Llum a l’ànima. Palmira Jaquetti 1895-1963’ en el marc de l’Any Palmira Jaquetti amb motiu dels 125 anys del seu naixement.

Es tracta d’una figura singular dins del patrimoni literari i etnogràfic de Catalunya i, com a dona d’una època en què era difícil ser escoltada i valorada en el món intel·lectual i cultural, representa un paradigma de tantes altres dones, també anònimes, que van contribuir a construir un model de país. 

Un any després, es dona continuïtat a la figura de Jaquetti (amb vincles familiars a la Seu d’Urgell. La família per part de pare era de la Seu) amb aquest documental que mostra la recerca que va fer la folklorista durant les missions de l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya”.

 

Una road movie

El documental emula una part del recorregut que va fer, Palmira Jaquetti, a partir de les missions i les experiències explicades al seu diari, un document ocult durant més de 80 anys que reflecteix l’entusiasme que sentia pels seus viatges en busca de cançons que sortien del poble.

El viatge ens permetrà trobar-nos amb diversos testimonis que la van conèixer personalment o que han estudiat la seva obra i el seu llegat amb posterioritat, també cantaires actuals.

Dona a conèixer la seva figura i remarca l’esforç, la voluntat de superació davant de les dificultats, la passió per escriure, l’amor per la cançó popular, l’espiritualitat i la connexió amb la natura d’aquesta intel·lectual tan polièdrica. I tot amb el rerefons de la seva condició de dona lluitadora, però subjecta a les limitacions i prejudicis del seu temps.

TOTES LES NOTÍCIES